Hlavní obsah

Pavel s Fialou a Babišem se přes „jiskřivou atmosféru“ shodli na další podpoře Ukrajiny

Prezident Petr Pavel se na setkání s premiérem Petrem Fialou a předsedou opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem shodli na nutnosti nadále podporovat bránící se Ukrajinu či odsouzení ruské agrese. Ačkoli prý podle hlavy státu byla místy atmosféra „jiskřivá“, tak na základních principech panovala shoda a žádná ze stran nezpochybňuje prozápadní orientaci Česka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Brífink po setkání prezidenta Petra Pavla s premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Článek

„Debata i přes některé rozdílné pohledy byla konstruktivní a v základních principech došlo ke shodě nebo máme velice podobné pohledy,“ oznámil na tiskovém brífinku po skončení schůzky, kde se řešila pouze zahraniční politika ČR, prezident Petr Pavel.

Hlava státu, zástupci vlády a hlavní opoziční síly se shodují například na jednoznačném odsouzení ruské agrese proti Ukrajině, nutnosti podporovat bránící se zemi v boji za její suverenitu nebo potřebu být aktivní v EU i NATO. Vládní ani opoziční tábor zároveň podle Pavla nezpochybnil prozápadní orientaci České republiky.

„Jsem rád, že aspoň v těchto základních věcech není mezi vládou a hlavní opoziční stranou rozpor,“ ocenil prezident. Největší hrozbou pro Česko je pak Rusko se svou agresivní geopolitikou.

Fiala: První část munice z české iniciativy už je na Ukrajině

Domácí

Jednou z oblastí, kde se názory mírně lišily, byla otázka mírových jednání, po čemž dlouhodobě volá ANO. Pavel ale zároveň zopakoval, že kromě vojenské podpory je potřeba vést paralelně úsilí o mírové řešení konfliktu.

„Atmosféra byla do určité míry jiskřivá, to bych asi neskrýval. Když jsem se tu pokusil definovat, co jsem prezentoval, tak z obou stran v tom není žádný rozpor. Je ale rozdíl v důrazu, několikrát jsem v minulosti zdůraznil, že není možné postupovat pouze jedním směrem, například vojensky, ale musí to být kombinace. ANO je toho názoru, že mírová jednání nepokračují tak rychle, jak by si představovali. Jinak si myslím, že panovala shoda,“ přiblížil spornější chvíle jednání Pavel.

Naposledy na Hrad dorazili zástupci ANO na konci března, kdy Pavel inicioval jednání mezi vládou a opozicí ohledně důchodové reformy. Tehdejší výsledky schůzky a shodu na některých parametrech prezentované prezidentem následně ANO rozporovalo a po názorové mediální přestřelce zástupci ANO odmítli další účasti na jednáních.

Pavel: Část příběhu bratří Mašínů mi brání, abych je vyznamenal

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám