Hlavní obsah

Nečekaný příjezd prezidenta Pavla na jednání vlády. Řešila se zpráva o zajišťování obrany

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel ve středu neplánovaně navštívil jednání vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Důvodem bylo projednávání zprávy o zajišťování obrany. Podle informací Novinek Pavel dorazil i proto, aby seznámil ministry se závěry nedávného summitu NATO ve Washingtonu.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Prezident Petr Pavel s předsedou vlády Petrem Fialou (archivní foto)

Článek

Debata o zprávě o zajišťování obrany byla podle Pavla dlouhá, ale věcná. Do detailů nechtěl kvůli jejímu projednávání v režimu vyhrazené zacházet.

„Bavili jsme se o tom, že obrana země není jen o modernizaci armády, ale že je to záležitost celé společnosti, jejího mentálního nastavení z hlediska odpovědnosti,“ uvedl prezident.

„Je dobře, že si je vláda vědoma všech rizik, nejenom spojených s bezpečnostní situací, ale i s modernizací armády,“ dodal prezident, podle něhož je třeba zajistit bezpečnost země komplexněji. „To opravdu není jenom záležitost resortu obrany,“ řekl prezident.

PŘEHLEDNĚ: Co schválili lídři zemí NATO

Amerika

Pavel podle informací Novinek chtěl vládu rovněž seznámit s průběhem a závěry summitu Severoatlantické aliance, který se konal ve Washingtonu 9. až 11. července.

Pavel již dříve řekl, že hodlá být přítomen projednávání návrhu rozpočtu, což činili i jeho předchůdci. O tom ale bude vláda debatovat až po vládních prázdninách, středeční Pavlova účast s tím tedy nemá souvislost.

Pavel podepsal osm zákonů, oddlužení se zkrátí na tři roky

Domácí

Výběr článků

Načítám