Hlavní obsah

Pavel: Naši nepřátelé dokázali účinněji sladit své zájmy

Demokratické země jsou v době rostoucích hybridních hrozeb zranitelnější a nepřátelské mocnosti dokážou své zájmy proti nám efektivněji využívat, řekl v pondělí při zahájení Fora 2000 prezident Petr Pavel. Podle něj mají demokratické země ještě rezervy a musí táhnout za jeden provaz a velmi rychle zmobilizovat své síly.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Petr Pavel při projevu na konferenci Forum 2000

Článek

„Není překvapením, že země jako Severní Korea, Írán, Niger nebo Venezuela jsou dnes mezi blízkými spojenci Ruska. Agrese na Ukrajině nás vede ke zvýšení počtu porušování lidských práv a to je opět inspirací pro ty, kteří nerespektují práva ostatních,“ řekl Pavel.

„Ukrajina čelí bombardování a systematické destrukci životně důležité infrastruktury. Tohle je vlastně trestem diktátora za to, že se někdo nepodřídil jeho nátlaku. Proti tomu se musíme postavit a hájit mezinárodní standardy. Jsou zde globální mocnosti, zejména Čína, které se snaží svého vlivu zneužít,“ dodal s tím, že je třeba se postavit tomuto tlaku.

„Demokracie je úzce spojena s mírem, stabilitou a prosperitou. Náš vlastní příběh to dokazuje. Historie nás také naučila, že může být velmi nebezpečné, pokud podlehneme falešným prorokům, kteří nabízejí snadná řešení. Jak rostou hybridní hrozby, jsou naše demokracie stále zranitelnější, křehčí. Musíme se proti tomu postavit čelem,“ zdůraznil.

Čína zahájila „varovné“ vojenské manévry kolem Tchaj-wanu. Vede je ze všech směrů

Svět

Podle něj je živnou půdou hybridních hrozeb frustrace lidí, které sužuje nejistota, zvyšující se životní náklady či negativní dopady migrace.

„To vše slouží našim protivníkům, kteří se snaží podkopat důvěru lidí v demokratické instituce a oslabit tak demokratický stát. Musíme tuto otázku projednat a velmi rychle reagovat. Musíme zmobilizovat všechny svoje zdroje,“ řekl.

Poznamenal, že se fóra účastní také řada představitelů firem, které vyvíjejí nové technologie a podle Pavla si také uvědomují svoji odpovědnost. Mezi nimi, státy a akademickou obcí by se měla posílit spolupráce a demokratická společenství by se měla více vzdělávat ve využití digitálních možností ve svůj prospěch. Ochrana demokratických principů podle Pavla vyžaduje silné instituce, silný vládní sektor a spolupráci po celém světě, která vychází ze společných cílů a vzájemné důvěry.

„Stále nevyužíváme všech svých možností, jak svůj potenciál využít. To naši nepřátelé dokázali sladit své zájmy proti nám mnohem efektivněji. Takže musíme hájit své pozice jak ve fyzické rovině, tak v digitální. Tím, že potáhneme za jeden provaz, dokážeme mnohem více,“ uzavřel prezident.

Bývalá tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen navštíví Česko

Zahraniční
Související témata:
Forum 2000

Výběr článků

Načítám