Hlavní obsah

Pavel: Když se platy zmrazily, zmrazil se problém. Jsem pro systémovou změnu

Prezident Pavel je pro prověření vzorce pro výpočet platů politiků, a pokud není nastavený správně, změnil by ho. Podle něj ale nelze platy pouze zmrazit, protože potom dochází k jejich skokovému nárůstu a vzniká řetězec problémů, jako je tomu nyní. Uvedl to při debatě se studenty na jižní Moravě. Vláda bude projednávat zvýšení platu politiků o více než 13 procent od příštího roku.

Foto: Lenka Horáková

Pavel dostal dotaz na nárůst platu politiků při debatě se studenty.

Článek

Dotaz na zvýšení platu politiků dostal Pavel při debatě se studenty Střední vinařské školy ve Valticích, kam zavítal v rámci návštěvy Jihomoravského kraje. Jeden ze studentů se ho dotázal, zda by peníze na zvýšení platu politiků neměly spíš připadnout záchranným složkám, které chránily občany například před nedávnými povodněmi.

„Pokud je ta otázka položena takto, tak je na ni jediná správná odpověď. Ale pravidla jsou daná a jsou stanovená kritéria, podle kterých se ty platy mění,“ zareagoval bezprostředně Pavel.

Poznamenal, že přidání záchranným složkám by kvitoval. „Jsem ale pro systémovou změnu. Je potřeba se podívat na to, zda je vzorec pro výpočet nastavený správně. Potom ho pojďme změnit. Není ale cesta zmrazit platy a vyrobit problém, který se vynoří za dva za tři roky,“ řekl Pavel.

Rakušan hájí růst platů politiků, odmítá ho ale i část koalice

Domácí
Foto: Lenka Horáková

Studenti kladli prezidentovi dotazy z různých oblastí.

Podle něj právě zmrazení platů vyrobilo současný skokový nárůst. „Byl nastavený automatický růst platů a došlo k tomu, že růst byl zmrazen. Veřejnost to vnímá pozitivně. Ale když se to zmrazilo, zmrazil se problém. Když se pak platy rozmrazí, je tam skokový nárůst a pro veřejnost to vypadá nepochopitelně,“ uvedl prezident.

Rozhodnutí soudu

Upozornil také na rozhodnutí Ústavního soudu. „Rozhodl, že zmrazení bylo neústavní. Aby bylo ústavní, muselo by být změnou zákona, ne usnesením vlády,“ poznamenal.

Rozhodnutím Ústavního soudu se ohání i ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS. „Kdyby Ústavní soud takto nerozhodl, tak jsme ten zákon nijak neupravovali,“ řekl ministr k návrhu na růst platů v příštím roce.

Pokud se zvýšení platů schválí, plat poslance by se měl navýšit o 14 tisíc korun na více než 116 tisíc korun. Prezident by bral 388 tisíc korun, což je téměř o 47 tisíc korun více než nyní.

Právníci: Vláda neříká pravdu, Ústavní soud jí nenařídil zvýšit platy politikům

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám