Hlavní obsah

Vláda je opět kompletní

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval na Pražském hradě dva nové ministry. Petr Kulhánek (STAN) byl pověřen vedením ministerstva pro místní rozvoj a Lukáš Vlček (STAN) usedne na post ministra průmyslu a obchodu. Během dne je premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do úřadů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval na Pražském hradě dva nové ministry. Na snímku s Lukášem Vlčkem.

Článek

Prezident uvítal, že po „obdobní krátké nejistoty“ bude vláda opět kompletní. Kulhánek bude podle něj v obtížnější situaci, neboť jeho resort je po odchodu Pirátů z vlády i personálně oslaben.

Stavební řízení je podle Pavla ve stadiu, který nazval „částečnou destrukcí“, nicméně věří, že se podaří vše zvládnout. Vlček se bude muset vypořádat s následky povodní i s dokončením tendru na dostavbu Dukovan.

Opozici prezident vyzval, aby byla konstruktivní.

Kulhánek povede resort místního rozvoje místo odvolaného Ivana Bartoše (Piráti), jehož Fiala navrhl odvolat kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. Vlček nahradí Jozefa Síkelu (STAN), který míří do Bruselu na post eurokomisaře.

Oba ministři se v pondělí sešli s prezidentem a seznámili jej se svými prioritami v čele resortů.

Podpora podnikavosti

Fiala po uvedení Kulhánka do úřadu poděkoval Síkelovi za odvedenou práci. Od Vlčka očekává kontinuitu resortu. Zmínil zejména jadernou energetiku, digitalizaci a podporu investic s vysokou přidanou hodnotou. Vlček nadto připomněl i „podporu podnikavosti“, která by mohla pomoci nastartovat zejména méně rozvinuté regiony.

Loučící se Síkela věří, že zpětně se ukáže, kolik věcí se vládě podařilo zvládnout. „Zvládli jsme to daleko lépe, než jsme si dokázali představit,“ připomněl situaci po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala (uprostřed) uvedl do funkce ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (STAN). Vpravo exministr Jozef Síkela.

Po Kulhánkově uvedení do úřadu hovořili Fiala především o digitalizaci stavebního řízení a také o obnově regionů postižených povodněmi. „Velkým tématem je bydlení,“ dodal Fiala k dalšímu úkolu pro nového ministra.

Kulhánek podle svých slov očekává „kvapík“ a obratem proto zamíří za starosty vytopených obcí, aby probrali jejich urgentní potřeby stran pomoci po povodních.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do funkce ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka (za STAN).

Vedle Bartoše a Síkely dojde v kabinetu ještě k jedné změně, když odejde ministr pro legislativu a šéf legislativní rady vlády Michal Šalomoun. Ten končí v souvislosti s odchodem Pirátů, za něž byl nominován, z koalice.

Šalomoun složí funkci v pátek. Ministerský post po něm obsazen nebude a agendu převezme ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Vláda řeší, zda má Bartošovo stavební řízení opravit, nebo rovnou zahodit

Ekonomika

Výběr článků

Načítám