Hlavní obsah

Ministr pro vědu Ženíšek: Uvědomuji si, že nastupuji do rozjetého vlaku

Aktualizováno

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se ve čtvrtek krátce po poledni stal poslanec a dosavadní šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). Nahradil tak oficiálně spolustraničku Helenu Langšádlovou, která na post před pár týdny rezignovala. Ženíšek řekl, že si uvědomuje, že nastupuje do rozjetého vlaku, hodlá navázat na práci Langšádlové. Za prioritu označil navýšení rozpočtu pro vědu a výzkum.

Foto: Petr Horník, Novinky

Premiér Petr Fiala a nový ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek na Pražském hradě

Článek

„Marek Ženíšek je zkušený politik, který určitě bude pro celou vládu posilou. Má za sebou kariéru, která ho, myslím, předurčuje, aby v této nelehké funkci a pozici, protože výzkum, věda, inovace, není jeden resort, ale je to především koordinační práce napříč resorty a státní správou, měl nejlepší předpoklady. Opakovaně uspěl ve volbách, těší se důvěře voličů, ale to také člověk, který má zkušenosti s exekutivou a výkonnou činností. To je pro jeho práci výhoda,“ řekl po uvedení nového ministra do funkce premiér Petr Fiala (ODS).

Pro vládu je podle Fialy oblast vědy, výzkumu a vzdělávání prioritou. „Jsem přesvědčen, že bez toho, že Česká republika bude silná ve výzkumu a inovacích, tak nemůžeme být úspěšnou zemí. Musíme dělat vše pro to, abychom se v tomto zlepšili, investice se nám bohatě vrátí,“ vyzdvihl resort Fiala.

Ženíšek si za své hlavní priority klade dotažení rozpracovaných projektů po své předchůdkyni Heleně Langšádlové (TOP 09). Poznamenal, že si uvědomuje, že nastupuje do rozjetého vlaku. „Z toho důvodu je většina priorit zarámována programovým prohlášením vlády,“ řekl ministr, jehož funkční období skončí už za zhruba rok a půl, kdy se budou konat parlamentní volby, z nichž vzejde nová vláda.

Foto: Petr Horník, Novinky

Prezident republiky Petr Pavel jmenoval do funkce mistra pro vědu, výzkum a inovace Marka Ženíška

Podotkl, že jeho prvním cílem bude zajistit peníze na takové úrovni, aby „mohl uspokojit objektivní potřeby ve vědě a výzkumu a abychom se postupnými kroky dostali na úroveň těch nejvyspělejších zemí.“

Ženíšek: Snažím se řídit Schwarzenbergovým přístupem

Domácí

Finanční prostředky chce ze zhruba 60 procent směrovat na stabilizaci institucionální podpory, zbytek pak na účelovou podporu, tedy granty.

„Musíme se dívat, jaké podmínky jsou nabízeny v zahraničí, a umět na ně reagovat, jinak budou špičkoví vědci odcházet,“ podotkl Ženíšek. Podle něj je potřeba výrazně podporovat rozvoj strategických technologiích klíčových pro Česko - konkrétně zmínil kvantové technologie, polovodiče a umělou inteligenci.

Ženíška jmenoval do vlády prezident Petr Pavel půl hodiny před polednem. „Jsem rád, že mohu Marka Ženíška jmenovat ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Jsem přesvědčen, že se dokáže s tou náročnou agendou poprat. Zároveň také vím, že v rámci toho, kolik času zbývá do konce volebního období, a v rámci možností, které jsou dány kapacitou lidí, které máte k dispozici, to nebude lehká práce,“ prohlásil prezident Pavel.

Novému ministrovi popřál hodně zdaru, a to i v otázce propagace vědy veřejnosti i strategické komunikace a boje proti dezinformacím, čemuž se věnovala i Ženíškova předchůdkyně Langšádlová.

„I když vím, že je to složité, tak je to téma, kterému musíme věnovat pozornost, a jsem přesvědčen, že události, ke kterým v těchto dnech dochází, ukazují, jak zhoubnou moc mohou dezinformace mít na veřejné mínění i nálady ve společnosti,“ přiblížil důležitost boje proti dezinformacím Pavel.

Věda je záležitost celé společnosti

Ženíšek po svém jmenování dodal, že bude při komunikaci využívat své dosavadní zkušenosti. „Myslím, že zahraniční politiku jsem prezentoval dostatečně,“ uvedl s tím, že přesto bude hledat další způsoby, jak veřejnosti vštípit, že stejně jako například obrana, je i věda otázkou celé společnosti.

Ženíšek s prezidentem se sešli na Pražském hradě už v úterý, kdy diskutovali o prioritách nového člena kabinetu. Hlavním úkolem bude podle Ženíška vyjednat navýšení rozpočtu na vědu a výzkum, ale také více popularizovat dění a změny v oblasti vědy u veřejnosti. Ženíškova předchůdkyně Langšádlová tak podle TOP 09 dostatečně nečinila.

„Bude potřeba se zamyslet, jak více veřejnosti potvrdit základní myšlenku, a to je, že to je záležitost celé společnosti,“ řekl Ženíšek po úterní schůzce s prezidentem.

Ženíšek je dlouholetým politikem a poslancem, dosud zastával pozici předsedy sněmovního zahraničního výboru. Členem TOP 09 je Ženíšek od roku 2009, přičemž až do roku 2019 byl místopředsedou strany, v letech 2015 až 2017 zastával post prvního místopředsedy. V minulosti působil také jako náměstek na ministerstvu průmyslu a obchodu či na ministerstvu zdravotnictví.

Ať naváže na Langšádlovou, slibují si od Ženíška akademici

Domácí

Výběr článků

Načítám