Hlavní obsah

Pavel: Hlavní kartu má v ruce Putin

Zasahovat cíle na ruském území je podle českého prezidenta Petra Pavla legitimní a Ukrajina by k tomu měla moci využívat i stroje F-16, které jí věnovaly některé evropské státy. Ukončit válku lze podle něj ze dne na den, záleží v tom případě pouze na rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina, který konflikt rozpoutal. Pavel to uvedl v Paříži, kde se účastnil zahájení letní paralympiády.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Prezident Petr Pavel

Článek

Prezident byl francouzskou televizí dotázán na možné používání strojů F-16 Ukrajinci k útokům proti cílům na ruském území. Letouny obdržela napadená země v rámci pomoci z Dánska a Nizozemska.

„Pokud chceme v souladu s článkem 51 charty OSN Ukrajině pomoci proti agresi a pomáháme jí materiálními dodávkami a ne přímo účastí v bojích, pak je na Ukrajině, jak tyto dodávky zbraní použije,“ řekl Pavel, podle nějž je pro Ukrajinu zcela legitimní útočit i na cíle v Rusku.

„Nebýt toho, že Rusko zahájilo agresi a že dlouhodobě zasahuje cíle na ukrajinském území, tak by Ukrajina nemusela žádný cíl v Rusku zasahovat,“ připomněl.

Američané vybavili F-16 dodané na Ukrajinu moderními prostředky. Získají cenná data o nepříteli

Amerika

„Ten, kdo má hlavní kartu v ruce, je prezident Putin. Ten může ukončit válku ze dne na den,“ řekl český prezident.

K tomu se ruská strana zatím nemá. Oficiálně jednání o míru odmítá a tvrdí, že ve „speciální operaci“, jak nazývá agresi vůči Ukrajině, bude pokračovat, dokud nedosáhne svých cílů.

Rusko a mír? Ne, chce boj

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám