Hlavní obsah

Pavel: Ekonomiku a sociální témata už s Babišem a Fialou nejspíš společně probírat nebudeme

Společnou schůzku s lídrem opozice Andrejem Babišem (ANO) a šéfem vlády Petrem Fialou (ODS) nad ekonomickými či sociálními tématy už zřejmě prezident Petr Pavel do konce volebního období neuspořádá, řekl to v rozhovoru pro Radiožurnál. Podle něj v těchto tématech panují mezi oběma politickými tábory velké rozpory a je malá ochota je zmenšovat.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Prezident Petr Pavel na 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

Článek

Pavel poznamenal, že několikrát deklaroval, že je připraven podobná jednání pořádat. „Na druhou stranu, pokud jde o ekonomická, sociální témata, tam panují opravdu velké rozdíly. Navíc vnímám opravdu malou míru ochoty na obou stranách další jednání vést. Nakonec ze strany Andreje Babiše zaznělo, že si prezentaci svých názorů ponechá až na volby, které proběhnou v příštím roce,“ uvedl Pavel.

Na otázku, zda už nepočítá s dalším jednáním nad danými tématy ve stejném formátu, odpověděl: „Chápete to správně.“

Prezident zřejmě nebude ani usilovat o jednání za účasti jiných čelných představitelů ANO, protože předchozí jednání o důchodové reformě, jehož se kromě reprezentantů kabinetu účastnili také šéf stínové vlády Karel Havlíček (ANO) a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, dopadlo neslavně.

ANO rozporuje zápis z Hradu. S ničím jsme nesouhlasili, tvrdí Havlíček

Domácí

„Z toho jednání jsem si především odnesl to, že bude dobré, když u toho jednání bude předseda hnutí ANO, protože pak nemusí docházet k nějaké interpretaci a změnám pozic,“ řekl Pavel v narážce na veřejné spory ohledně obsahu schůzky na Hradě.

Na druhou stranu si prezident pochvaloval, že poslední schůzka obou lídrů mu zajistila silný mandát pro nadcházející summit NATO ve Washingtonu.

„Zahraniční politiku považuji za něco, na čem by měla panovat elementární shoda. A pokud prezident reprezentuje zemi na jednání NATO, tak by tam měl odjíždět s co nejsilnějším mandátem. A ten by měl být dán shodou vlády a opozice na klíčových zahraničněpolitických, bezpečnostních a obranných otázkách. Ani na summitu se nebudou probírat detaily, ale hlavní principy. A na těch jsme se shodli a jsem rád, že tam mohu jet s klidným svědomím,“ uvedl.

Všichni tři se tehdy na Hradě shodli na tom, že je nutné nadále Ukrajinu podporovat a odsoudit ruskou agresi.

Pavel s Fialou a Babišem se přes „jiskřivou atmosféru“ shodli na další podpoře Ukrajiny

Domácí

Podle Pavla jsou mírová jednání stále v nedohlednu, protože Rusko stále trvá na svých podmínkách, mezi něž patří bezpodmínečná kapitulace Ukrajiny, tudíž se bude i nadále snažit silou dosáhnout svých cílů. Proto je třeba Ukrajinu podporovat do takové míry, aby i v Rusku pochopili, že ukončení bojů lze dosáhnout jednáním.

Zatím se podle Pavla nerýsuje pro Rusko šance na průlom a další teritoriální zisk, zato jsou patrné jeho velké vojenské ztráty. Situace se však příznivě nevyvíjí ve prospěch žádného z aktérů. Prezident připustil, že Ukrajina nebude schopna osvobodit všechna svá území a je možné, že část jejího území bude okupována Ruskem.

Obává se také, že do karet by mohly Rusku hrát volby v USA. Američané si budou na podzim volit prezidenta.

„Rusko nepochybně vkládá naději do voleb, které se budou odehrávat v následujících dnech a měsících, zejména do těch amerických v listopadu. I na základě prohlášení jednoho z kandidátů Donalda Trumpa očekávají, že by byl ochoten s nimi udělat dohodu, která bude pro ně výhodnější. Čas, který nám zbývá, bychom měli v maximální možné míře využít k posílení pozice Ukrajiny během tohoto roku, nebo začátku příštího, aby do nich Ukrajina vstupovala s co nejsilnější pozicí, protože to je i v našem zájmu,“ řekl Pavel.

Pellegrini jednal s Pavlem o obraně i napětí na Slovensku

Domácí

Výběr článků

Načítám