Hlavní obsah

Pavel: Řezáním hlav by se ruští vojáci zařadili po bok Islámského státu

Aktualizováno

Pokud by se potvrdila pravost videa s uříznutím hlavy ukrajinskému vojákovi, ruští vojáci by se zařadili po bok Islámského státu, uvedl ve středu český prezident Petr Pavel po jednání Bezpečnostní rady státu, které se zúčastnil.

Živě: TK po zasedání Bezpečnostní rady státuVideo: ČTK

Článek

„Pokud by se prokázala pravost toho videa, tak se tím ruští vojáci staví po bok Islámského státu, což bychom asi měli univerzálně odsoudit všichni,“ řekl Pavel.

Poznamenal, že pravost videa nelze zatím ověřit, připomněl ale, že existují i zdokumentovaná zvěrstva Rusů na Ukrajině.

Na videu, které se objevilo minulý týden na sociálních sítích, muž v uniformě s bílou páskou na ruce – které na Ukrajině používá ruská invazní armáda – uřízl hlavu živému člověku v uniformě s ukrajinskými znaky. Video a jeho pravost zkoumají ukrajinské úřady. Totožnost oběti není jasná.

Že jsou záběry drsné, připustil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle něj je ale třeba nejprve ověřit jejich autenticitu. „Žijeme ve světě plném lží, takže je důležité ověřit pravost tohoto videa,“ citoval deník Izvestija Peskova.

„Žijeme ve světě plném lží.“ Peskov chce ověřit záběry, na kterých Rusové uřezávají hlavu Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Pavel po jednání Bezpečnostní rady státu také uvedl, že se v příštích dnech sejde s premiérem Petrem Fialou kvůli chystaným úsporám. „Budeme se o tom bavit při nadcházejícím setkání, které bude příští týden,“ reagoval prezident na novinářský dotaz, zda se bude chtít s premiérem sejít a projednat s ním plánované úspory ve státním rozpočtu.

Premiér Fiala k tomu řekl, že se bude vláda nyní snažit, aby úspory nejprve našla na straně státu. „Potom budeme hledat úspory, které se dotknou občanů a firem. Je to krok, který musíme udělat,“ prohlásil po jednání Bezpečnostní rady státu.

Snižme daně loteriím, říká Stanjura. Zároveň se zabývá zvýšením DPH na vodné a stočné

Domácí

Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti země. Členy jsou v souladu se zákonem o bezpečnosti ČR premiér a další členové kabinetu podle rozhodnutí vlády. Právo účastnit se jednání má i prezident. Bývalý prezident Miloš Zeman se jednání neúčastnil.

Řádné schůze se konají nejméně jednou za čtvrt roku. Naposledy se rada sešla 15. února, kde mimo jiné hodnotila loňská cvičení Severoatlantické aliance a jednala o letošních.

„Je to první Bezpečnostní rada státu asi po 8 letech, které se prezident účastnil. Kdykoli uvidím, že jsou projednávána témata, která si vyžadují moji pozornost či alespoň vyjádření názoru, tak se rád zúčastním,“ řekl k tomu prezident.

O Ukrajině jednal prezident Pavel již minulý týden s šéfkou ministerstva obrany Janou Černochovou (ODS). Ta ho seznámila s další plánovanou vojenskou pomocí Česka Ukrajině a předala mu i seznam pomoci, kterou ČR na Ukrajinu poslala již dříve.

Foto: Robert Procházka, Právo

Prezident Petr Pavel se zúčastnil zasedání Bezpečnostní rady státu. Na snímku s premiérem Petrem Fialou

Pavel navrhne na ústavní soudce Zemanovou a Baxu

Domácí

Výběr článků

Načítám