Hlavní obsah

Pavel: Do NATO by mohla vstoupit i okupovaná Ukrajina

Vstup Ukrajiny do NATO by neměl být podmíněn tím, aby plně kontrolovala celé své území, řekl v rozhovoru pro Novinky a Právo prezident Petr Pavel. Očekává, že v příštích letech by mohla Ukrajina jednat s Ruskem o míru. Dohoda by mohla znamenat, že by Rusko dlouhodobě okupovalo část jejího území, ovšem bez toho, že by změnu hranic akceptovaly demokratické státy.

Prezident Petr Pavel se vyjadřuje ke vstupu Ukrajiny do NATOVideo: Novinky

Článek

„Myslím, že není nutným předpokladem plná obnova kontroly nad celým územím. Pokud dojde k vymezení, byť nějaké administrativní hranice, pak můžeme brát tuto administrativní hranici jako dočasnou a Ukrajinu v teritoriu, které bude v té době kontrolovat, přijmout do NATO,“ řekl prezident v rozhovoru pro Novinky a Právo.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Prezident Petr Pavel poskytl Novinkám.cz rozhovor

Pro takový krok vidí precedens i v historii. „Podívejme se třeba na Německo. Došlo k rozdělení Německa, které nebylo akceptováno všemi západními státy, a přestože část Německa byla okupovaná Sovětským svazem, tak Německo, tedy ten zbytek byl přijat do NATO, a to už v roce 1955. Takže si myslím, že je tady jak technicky, tak právně řešení, jak umožnit Ukrajině vstoupit do NATO, aniž by se tím dostalo NATO do konfliktu s Ruskou federací,“ uvedl.

Dohodu respektujme, změnu hranic nikoliv

Ke kroku by se podle Petra Pavla mohlo přistoupit poté, co si obě strany uvědomí, že nelze ve válce pokračovat dál, a začnou spolu jednat. Výrazně by k tomu měly přispět i světové velmoci, Spojené státy, Čína i Evropská unie.

Ukrajinský vpád do Kurské oblasti narušil tajná jednání o částečném příměří

Válka na Ukrajině

„Pokud dojde k nějakým mírovým jednáním, tak velmi pravděpodobně se budeme bavit o tom, že Rusko bude dlouhodobě okupovat část ukrajinského území, a z pohledu demokratických zemí, které se hlásí k respektování mezinárodního práva a Charty OSN, by mělo tedy dojít k tomu, že budeme respektovat dohodu mezi válčícími stranami, ale nebudeme akceptovat změnu mezinárodních hranic na základě agrese,“ dodal prezident.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Prezident Petr Pavel při rozhovoru s Novinkami.cz

Demokratické země by podle něj tedy měly Ruskem okupovaná území považovat pouze za dočasně okupovaná, a to při obnovení suverenity Ukrajiny nad územím, nad kterým drží kontrolu.

Rusové se blíží. Ukrajina evakuuje rodiny s dětmi z Pokrovsku

Válka na Ukrajině

Bezpečnostní expert Oldřich Bureš z Metropolitní univerzity v Praze vidí ve scénáři, jak jej nastínila hlava státu, trhliny. „Pro vstup do NATO musíte mít vyřešené přeshraniční vztahy, nesmí probíhat válečný konflikt. Čistě teoreticky by to možné bylo, pokud by to schválily všechny členské státy NATO. A to je velká otázka, zda by to všechny státy odsouhlasily. Velmi o tom pochybuji bez ohledu na to, kde by ta hranice byla,“ řekl Novinkám.

Souhlasí však s tím, že válka na Ukrajině se zatím nevyvíjí tak, že by bylo možné čekat v brzké době vítězství jedné či druhé strany konfliktu. „Je pravděpodobný scénář, že Ukrajina neosvobodí všechno, ale zároveň nepadne celá. A od toho se bude odvíjet další složité mírové jednání, ve kterém by Ukrajina mohla obětovat nějaké své území,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Prezident Petr Pavel

Válka na Ukrajině trvá už 2,5 roku. V současné době se však neodehrává pouze na jejím území, ale i v ruské Kurské oblasti, kam pronikly ukrajinské jednotky. Podle Pavla se tím Ukrajina snaží získat lepší pozici pro případná jednání o míru.

ANALÝZA: Ukrajinský vpád do Ruska ani ruský postup na Donbasu samy válku nerozhodnou

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám