Hlavní obsah

Patrioti, Konečná i SPD se do kritiky ruských útoků na nemocnici v Kyjevě nehrnou

Čeští europoslanci z Patriotů pro Evropu odmítají, že by byla jejich frakce proruská. Když však v pondělí obletěly svět fotografie z útoku Rusů na dětskou nemocnici v Kyjevě, rozhodli se k tomu na rozdíl od většiny českých kolegů z europarlamentu mlčet. S kritikou Rusů za vraždění dětí nepřišla ani komunistka Kateřina Konečná nebo Ivan David z SPD.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Klára Dostálová a Andrej Babiš

Článek

Veřejně odsoudil ruské násilí první místopředseda ANO Karel Havlíček. „Považuji ruský útok na dětskou nemocnici v Kyjevě za zcela nepřijatelný a chtěl bych ho jménem celého hnutí ANO jasně odsoudit. Útoky na civilní cíle jsou projevem barbarství,“ prohlásil na tiskové konferenci.

Reagoval tak na zprávu z Kyjeva, kam dopadla ruská raketa přímo na dětskou nemocnici včetně onkologie. Zemřely při něm čtyři desítky lidí, zraněných bylo přes 170.

Havlíčkovi kolegové zvolení do Evropského parlamentu se k vyjádření nedostali. „Já jsem v Bruselu. Jenom okrajově jsem zaznamenala útok na Kyjev na sociálních sítích. Moc k tomu říct neumím. Ale samozřejmě, pokud Rusové útočili na nemocnici a na civilní cíle, tak je to odsouzeníhodné,“ řekla Právu a Novinkám Jaroslava Pokorná Jermanová.

Poslanci Le Penové vliv ANO ve frakci oslabí, míní odborník

Domácí

ANO sedí v nové frakci mimo jiné s Fideszem Viktora Orbána, který se pasoval na mírotvůrce a vydal se jednat s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, Národním sdružením Marine Le Penové nebo rakouskými Svobodnými, kteří zase prosazují zrušení protiruských sankcí.

Přestože ANO odmítá, že je frakce „proruská“, ani lídryně ANO Klára Dostálová se do kritiky Rusů za útok na sociálních sítích nepustila, odkázala jen na vyjádření Havlíčka.

Bžoch: Putin je vrah a zločinec

Dvojka kandidátky Jaroslav Bžoch Novinkám vysvětlil, že se nechtěl pouštět do diskuse s internetovými trolly. „Znám sociální sítě. Když napíšu, že odsuzuju útok - a odsuzuju ho, protože je to největší zvěrstvo a Putin je vrah a zločinec - tak dostanu tisíc sprostých komentářů, že říkám toto, i když jsem v ,proruské‘ frakci. Nic jsem nepsal v rámci zachování svého duševního zdraví,“ řekl Novinkám.

A s kritikou Ruska za vraždění ukrajinských dětí nepřišli ani europoslanci Přísahy a Motoristů Filip Turek a Nikola Bartůšek, europoslanec Ivan David (SPD) nebo Ondřej Dostál a Kateřina Konečná (oba Stačilo!).

„Každé nevinné oběti je mi líto! Ukrajinského a všech dalších vojenských konfliktů! A právě proto, že odsuzuji každý zmařený život, je nutné co nejdříve nastolit příměří. Aby se tato ani žádná jiná tragédie už nestala. Pokud se totiž bude konflikt dále eskalovat, povede to jen k dalšímu krveprolití,“ napsala Novinkám a Právu Konečná.

Bartůšek se Novinkám nevyjádřila, neodpověděla na SMS.

Rusy tak zkritizovali pouze čeští europoslanci sdružení v lidovecké frakci EPP a konzervativní ECR a pirátka Markéta Gregorová ze Zelených. Europoslankyně za ODS Veronika Vrecionová vyzvala k pomoci Ukrajině. „Nelidské Putinovo vraždění trvá už skoro 2 a půl roku. A my musíme udělat vše pro to, abychom Ukrajině pomohli ruskou armádu zastavit,“ napsala.

Patrioty pro Evropu povede Bardella, místopředsedkyní bude Dostálová. Přidá se i Turek

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám