Hlavní obsah

Parazitují na tragédii jiných. Kontejnery na odpad po povodních plní i ti, které voda nezasáhla

Vysoušeče, nářadí k úklidu, kolečka, ale i třeba kanystry na benzín nebo balenou vodu a trvanlivé potraviny shánějí v těchto dnech obce a města napříč celou republikou. Kdo může, v povodní postižených místech uklízí. Najdou se ale i tací, kteří situace zneužívají a na situaci parazitují.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Nářadí k úklidu anebo materiál na opravy dorazil i do Višňové na Frýdlantsku.

Článek

Takovou zkušenost mají například v Litovli na Olomoucku. „Potýkáme se s tím, že mnozí lidé zneužívají situaci a čistí si domácnosti, byť to s povodněmi nijak nesouvisí. Odhaduji, že tak třetina odpadu je v kontejnerech z domů, které povodeň vůbec nepostihla. Nemáme lidi na to, abychom to hlídali. Je to nepochopitelné, vždyť sběrný dvůr máme otevřený celý rok,“ stěžuje si starosta Viktor Kohout (SNK Litovel).

Podle něj je kontejnerů pořád nedostatek. „Lidé by chtěli kontejner na odpad nejlépe před svým domem, ale to není možné, byť jsme jich nasadili poměrně hodně. Převážíme je z místa na místo,“ popsal.

Nejvíc chybí vysoušeče

Nejvíce městu schází vysoušeče. „Půjčujeme jich zhruba sto, ale je to zoufale málo. Sháníme je, kde se dá, ale chápeme, že prioritou je Jesenicko,“ poznamenal Kohout.

Na Jesenicku voda opadla, všichni se tam vzpamatovávají z hrůzy a začínají uklízet

Domácí

Nedostatek vysoušečů řeší i na dalších postižených místech, třeba ve Velké Kraši na Jesenicku.

„Měli jsme tři, ale ty nám odnesla voda. Požádali jsme proto Jeseník a dostali jsme příslib, že nám nějaké dodají. Kromě toho potřebujeme hlavně lůžkoviny, oblečení a boty, aby naši občané, kteří o tyto věci vesměs přišli, mohli znovu fungovat jako normální lidé,“ řekl Novinkám starosta Velké Kraše Jiří Vodička (nezávislý).

Na vysoušeče čekají i v České Vsi. „Snad jsou už z Jeseníku na cestě. Snad ještě více ale potřebujeme benzín, kanystry na něj, propanbutanové lahve, vařiče, aby si lidé mohli ohřát jídlo, uvařit čaj, kávu. A chybí nám i stavební kolečka, lopaty a další nářadí,“ uvedla zastupitelka České Vsi Helena Konečná (Naše obec).

Materiálu na úklid a také hygienických potřeb se nedostává ani v sousední Písečné.

„Úplně zásadní pro nás ovšem je zprovoznění poničených komunikací, zejména hlavní silnice podél toku Bělé. Potýkáme se také s koordinací veškerých činností. Dobrovolníků na pomoc je hodně, ale většina z nich může až o víkendu. Musíme to řešit tak, aby byli vždy tam, kde jich je opravdu třeba. Denně máme tisíc telefonátů,“ prohlásil starosta Písečné Jan Konečný (STAN).

Voda odnesla celé domy

Domácí

Zapomínají na nás, posteskl si starosta u hranic

Starosta Starého Města pod Sněžníkem Luboš Koreš (Nový směr) konstatoval, že vlastně nepotřebují nic.

„Nedostává se nám energie, síly, elánu a dobrých zpráv,“ prohlásil. Posteskl si také, že si ve městě museli se vším poradit sami.

„Všichni řeší třeba Hanušovice, Jindřichov, Loučnou nad Desnou. My jsme však nikoho nezajímali a nezajímáme. Asi proto, že jsme na samém konci regionu u polských hranic. Už jsme si na to ale zvykli,“ posteskl si Koreš.

Uklízí se také ve Višňové ve Frýdlantském výběžku. „Na úklidové práce máme lidí dostatek, i dobrovolníky. Snažíme se je posílat k lidem, kde jsou potřeba,“ uvedl starosta Višňové Michal Scheidel (Devítka).

Obci by se hodili zedníci, zahradníci či studnaři. Využijí zejména materiální pomoc, vysoušeče, kalová čerpadla, kolečka, lopaty, hrábě, košťata, krumpáče a další potřeby pro úklid. Ale také zednický materiál na vnitřní opravy domů či zahradnický materiál, pitnou vodu či trvanlivé potraviny. Poblíž obecního úřadu všechny pomůcky shromažďují a následně rozdělují potřebným.

Višňová dostala druhý zásah

Domácí

Na postižená místa míří pomoc z hmotných rezerv i dary

Zejména vysoušeče postupně v průběhu čtvrtka rozváží hasiči na nejvíce postižená místa v České republice. Například za potřebnými lidmi míří 260 vysoušečů, které darovalo Česku Slovinsko.

„Vedle toho jsme z našich zásob už vydali 2000 vysoušečů. Do Olomouckého kraje jsme poslali 500 kusů a do Moravskoslezského kraje 1500 kusů,“ dodal Pavel Švagr, předseda Správy státních hmotných rezerv České republiky (SSHR).

Ze státní hmotných rezerv také dosud poskytli techniku a zásoby za zhruba 300 milionů korun. Jednalo se například o 80 elektrocentrál, 69 kontejnerů na pitnou vodu, sedm autocisteren, 2000 vysoušečů, 500 lehátek, 158 protipovodňových stěn nebo 43 tisíc protipovodňových pytlů.

FOTO: Satelitní snímky odhalují rozsah povodňové apokalypsy v Česku a Polsku

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám