Hlavní obsah

Paragraf, který vyškrtl Drábovou z krajské politiky, má novou oběť

V Česku můžete být zároveň hejtmanem, poslancem i primátorem, ovšem náměstkem ministra a běžným krajským zastupitelem už nikoliv. Letitá nerovnost v zákoně, která stála krajský mandát v minulosti i šéfku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou, dál kosí krajské politiky.

Foto: Pavel Karban

Lídr kandiátky Spolu pro krajské volby 2024 v Moravskoslezském kraji a náměstek ministra vnitra Radek Kaňa

Článek

Získaného mandátu se musel vzdát náměstek ministra vnitra a lídr kandidátky Spolu v Moravskoslezském kraji Radek Kaňa (ODS).

„Je opravdu zvláštní, že jako ministr můžete být v zastupitelstvu, a jako náměstek ministra ne. Kdybych tam aspoň viděl nějakou logiku, ale tu v tom nevidím,“ uvedl pro Novinky Kaňa. „Jako náměstek nejste ani pod služebním zákonem, je to spíš politická funkce,“ dodal.

V Moravskoslezském kraji nakonec Spolu neuspělo, jak si představovalo, a skončilo v opozici. Kaňa se musel rozhodnout a zvolil před neplaceným místem v zastupitelstvu a změnou zaměstnání místo na ministerstvu. Hejtmanem se stal politik, který už několik měsíců funguje v trojroli hejtman-poslanec-primátor Josef Bělica (ANO).

Drábová se vzdala mandátu krajské zastupitelky

Krajské volby

Zastupitelstva přicházejí o odborníky

Drobná novela, která vyškrtává omezující paragraf, je již od léta napsaná, připravil ji Kaňův stranický kolega, poslanec Karel Haas (ODS). „Vadí mi, že tak krajská zastupitelstva přicházejí o odborníky. A přijde mi to nelogické a nespravedlivé,“ řekl Novinkám.

Jenže úprava pravděpodobně skončí v šuplíku. Premiér Petr Filala (ODS) již upozornil ministry a vládní poslance, ať se soustředí na zákony, které jsou ve Sněmovně, a snaží se docílit co nejštíhlejšího seznamu priorit, co se dá do konce volebního období stihnout.

Právo být jako vysoký úředník zvolen do krajských zastupitelstev se v Česku řeší opakovaně, leč bez úspěchu. Zákony umožňují souběh těchto funkcí jen na komunální úrovni. Znamená to, že zastupitelem můžete být ve městě a obci, na hejtmanství ale již nikoliv.

Kauza Drábová

Nejznámějším případem je spor o mandát předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové. I její post totiž spadá do nenápadného paragrafu v zákoně o volbách do krajů, který některé vysoké úředníky z krajských zastupitelstev škrtá.

Drábová v roce 2016 kandidovala z druhého místa na kandidátce STAN ve Středočeském kraji. Stala se jednou z nejúspěšnějších političek, získala přes 11 tisíc preferenčních hlasů. Několik měsíců se pak Starostové hádali s ministerstvem vnitra, které požadovalo, aby mandát složila. Nakonec Drábová ustoupila a vybrala si pokračování jen ve svém úřadě.

Starostové spolu tehdejším ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) pak připravili pro Sněmovnu návrh, aby se blokovací paragraf vyškrtl. Projednat se již kvůli konci volebního období nestihl.

Kumulaci funkcí odmítlo ANO. Samo kumuluje jako o závod

Po volbách v roce 2017 se pokusili Starostové protlačit změnu Sněmovnou jako poslanecký návrh. Tehdejší většina - poslanci hnutí ANO - jim ho ale zamítla již v prvním čtení.

Odůvodnění tohoto zamítnutí od tehdejší Babišovy vlády vyznívá absurdně v současném kontextu, kdy se hejtmany za ANO stali z převážné většiny právě poslanci hnutí. „Rozšiřování možností kumulace významných veřejných funkcí zvyšuje riziko střetu zájmů a mohlo by negativně ovlivňovat náležitý výkon těchto jednotlivých funkcí, které s sebou zároveň nesou nemalou odpovědnost,“ stojí v něm.

Ve vládě tehdy za ANO působil jako ministr životního prostředí Richard Brabec, dnes hejtman a poslanec v jednom.

ANO kumulaci funkcí odmítalo, Brabec nyní kumuluje jak o život

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám