Hlavní obsah

Páchali zločin nebo zavinili nehodu a zranili se. Péči budou mít dál hrazenou

Lidé, kteří zaviní autonehodu a skončí v nemocnici, anebo se třeba zraní při vloupání, budou mít ošetření dál hrazeno ze zdravotního pojištění. Ministerstvo zdravotnictví ustoupilo od úvah, že by si výlohy za péči uhradili ze svého, což by je přinutilo k větší zodpovědnosti. Opatření sklidilo četnou kritiku, z chystané novely je proto resort vypustil.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Ilustrační foto

Článek

„Není to v podstatě realizovatelné,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Debata se podle něj mnohdy stáčela k tomu, zda by si měli výlohy za péči platit i lidé, kteří jsou obézní, kouří nebo nadměrně pijí alkohol a jinak si sami poškozují zdraví a přispívají si sami k rozvoji chronických nemocí. Anebo pacienti, kteří nešli na screening, ale objevila se u nich rakovina.

Zavinili nehodu? Pojišťovna bude vymáhat od zraněných peníze za péči, navrhuje ministerstvo

Domácí

„De facto nenajdete nikoho, kdo by neměl mít malus. A dostáváte se do těžké situace, kdy část věcí, které řadíme mezi malus, typicky obezitu, současně označujeme za nemoc a měla by se z veřejného pojištění hradit její léčba,“ dodal.

„Přišla nám k  tomu spousta kritických připomínek a na základě nich jsme se rozhodli to z novely vypustit,“ doplnil Adam Ander, vedoucí oddělení správy zdravotních pojišťoven a mezinárodní koordinace na ministerstvu.

Zvažovalo se ještě, že by se opatření týkalo jen nejzávažnějších trestných činů, i z toho ale sešlo.

Anketa

Souhlasili byste s omezením úhrady zdravotní péče pro lidi, kteří se zranili při páchání trestného činu?
Ano
86,4 %
Ne
13,6 %
Celkem hlasovalo 2198 čtenářů.

Na úskalí tohoto opatření upozorňoval v rozhovoru pro Novinky i ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

„Nedovedu si právně představit, jak by se to zakotvilo a bylo právně vymahatelné. Jak to budete hodnotit? Kde a jak byste určila hranici? Kouření je věc, která vede ke zdravotním problémům, ale zrovna tak k nim vede i pití sladkých limonád,“ podotkl začátkem roku.

Už teď ale platí, že pokud řidič auta například srazí cyklistu, tak hradí zdravotní pojišťovně náklady na jeho péči.

Odměny za zodpovědný přístup

Novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění chce Válek poslat na vládu v říjnu. Účinná by měla být od roku 2026, pokud vůbec legislativním procesem projde.

Počítá se i nadále s tím, že by pojišťovny odměňovaly ty, kdo chodí na preventivní prohlídky a screeningové programy. Vytvořit by jim mohly osobní konta, na kterých by se jim odměny shromažďovaly, a následně by se mohly využít na hrazení různých zdravotních služeb.

Stejně tak ministerstvo slibuje umožnit to, aby lidé z pohraničních oblastí jezdili za péčí do okolních států, pokud se jim nedaří sehnat péči na území Česka. Nově by jim to hradila pojišťovna. U lidí se vzácnými onemocněními, třeba s AADC, s nímž musel malý Martin Zatloukal odjet na léčbu do Francie, by pojišťovny mohly hradit i léčbu ve specializovaných centrech ve vzdálenějších zemích, pokud to blíž nejde.

Stát načrtl „osobní účet“ pojištěnce. Na co půjde odměny využít?

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám