Hlavní obsah

Označil Bartoška za Hitlera. Výbor bude řešit Okamuru až po volbách

Spor mezi místopředsedou Sněmovny Janem Bartoškem (KDU-ČSL) a předsedou SPD Tomiem Okamurou před mandátovým a imunitních výborem nemá výsledek. Poslanci úterní jednání o disciplinárním řízení přerušili kvůli blížícím se volbám. Šéfka výboru Helena Válková (ANO) to zdůvodnila tím, že průběh byl smířlivý a konstruktivní. Okamura stojí před výborem kvůli tomu, že v květnu nazval Bartoška „novodobým Hitlerem“.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Výbor vyslechl Bartoška a pozval si také Okamuru, aby podal své vysvětlení. Jednání pak přerušil do další schůze, která se bude konat 8. října. To už bude po krajských a senátních volbách, jež se konají 21. a 22. září, případné druhé kolo o týden později.

„Nechceme, aby to bylo zneužité jednou nebo druhou stranou k tomu, že dojde k nějaké eskalaci,“ vysvětlila předsedkyně výboru Helena Válková (ANO). Volby ale podle ní nejsou jediný důvodem, je také potřeba dokončit šetření.

K úternímu jednání Válková podotkla, že bylo od obou stran sporu konstruktivní a Okamura přišel se smířlivým gestem. Doufá také, že by poklidný průběh zasedání mezi zástupci opozice a koalice mohl pomoci deeskalovat nepřátelskou atmosféru v dolní komoře parlamentu. První sněmovní schůze po letních prázdninách začne příští úterý.

Bartošek si přirovnání k Hitlerovi nenechá líbit, Okamuru žene před disciplinární řízení

Domácí

Okamura pronesl výrok, kvůli kterému nyní čelí disciplinárnímu řízení před sněmovním mandátovým a imunitním výborem, letos v květnu na mimořádné schůzi ke korespondenční volbě, proti níž opozice tvrdě bojovala. Během projevu označil Bartoška za „novodobého Hitlera“, když mu vyčetl, jak se vůči němu vymezil v minulém volebním období.

Dále pak Bartoška a lidovce obvinil, že na SPD pořádali „pogromy“ a Okamura pak prý musel čelit řadě trestních oznámení.

Trest přijít nemusí

Pokud bude disciplinární řízení zahájeno, neznamená to podle Válkové, že na jeho konci musí přijít trest. Výbor ale může poslanci nařídit omluvu za nevhodný výrok nebo uložit pokutu až do výše jednoho platu. Proti tomu se ale může Okamura odvolat k plénu Sněmovny.

„Jsem přesvědčen, že vyjádření Tomia Okamury jsou v rozporu s lidskou slušností i jednacím řádem. Jsem přesvědčen, že porušuje i etický kodex, který přijal výbor, a osobně si myslím, že bude zcela na místě minimálně omluva,“ uvedl na konci května Bartošek, proč požádal o řešení věci v rámci disciplinárního řízení. Jde podle něj o „nastavení hranice“ toho, jaké chování by se mělo ve veřejné diskusi tolerovat.

Okamura následně odmítl, že by se něčeho dopustil. „Řekl jsem, nikoliv, že je pan Bartošek novodobý Hitler, ale že jeho dikce mi připadá jako takový novodobý Hitler.“

V tomto volebním období to není poprvé, co se mandátový a imunitní výbor zabývá výroky poslanců. Předloni v říjnu před jeho členy stál také Okamura kvůli výrokům směřovaným proti předsedkyni Sněmovny a šéfce vládní TOP 09 Markétě Pekarové Adamové. Výbor s ním žádné řízení ale nezahájil.

Vloni pak výbor řešil podnět vůči ministryni obrany Janě Černochové (ODS) nebo dva podněty na výroky předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Taktéž je odložil.

Bartošek trvá na tom, že SPD je fašistické hnutí

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám