Hlavní obsah

Ovce, koně, klapouchá prasata, Letenskou pláň opanovaly Dožínky, příběhy lidí i zvířat

Posadit ovci na zadek, přidržovat hlavu mezi stehny a jde se stříhat. Deset minut je prý příliš dlouho, zkušený chovatel ostříhá ovci zpravidla rychleji. Nejhorší jsou mladé kusy, roční ovce, které proceduru s elektrickými nůžkami podstupují poprvé. Starší už drží samy.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Stříhání ovce na Letenské pláni

Článek

Lze se to dozvědět na Dožínkách, které v sobotu upořádalo ministerstvo zemědělství v Praze na Letenské pláni.

Stříhání předváděli farmáři, kteří hospodaří ve Stránském u Rýmařova. Ukázali také práci psa při nahánění stáda. Border kolie Eyba a Maruška poslouchají nejen na slovo, ale i na pohyb ruky.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Pes nahání stádo po Letenské pláni.

Obíhají stádo a vedou ho potřebnou rychlostí správným směrem. Rozhodnutí jsou ale na jejich pánovi. Dát pokyn rukou je pro farmářku Vladimíru Křenkovou lepší než řvát. „Vypásáme Jeseníky, jsou tam místa, kam se vůbec nesmí. Dám mu povel, kam má jít, aby ovce zabrzdil. Člověk zná mapu a koriguje ovce díky psovi,“ uvedla.

Vlk samotář

Na Pradědu jednu ovci sežral vlk, a to asi sto metrů od hotelu a několik desítek metrů od turistické cesty. Křenková uvedla, že podcenila situaci, myslela si, že vlk tam nebude, nechtěla ovce zbytečně na noc zavírat, zvlášť když chovají původní valašský druh. „Už víme, že vlk tam bude. Ale do obrovské klece, košáru, by se za ovcemi neměl dostat,“ popsala.

Vlci se usadili i na Vysočině

Domácí

Vlk byl podle ní samotář. „Odborníci podle toho, jakým způsobem ovci sežral, říkali, že byl jeden. Nesoutěžil o kořist, nerušeně hodoval,“ konstatovala.

Jelení říje

Z Pradědu, kde pasou, musejí v neděli asi 35 ovcí stáhnout. Ne však kvůli vlkovi. Důvodem je jelení říje. „Jelenům ani tak nepřekážejí jako myslivcům. Vypásáme pozemky pro Agenturu ochrany přírody a krajiny. Opravuje se tam ale cesta a bude uzavřena,“ doplnila.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Folklorní tance na Dožínkách

Kdyby měli velké pastevecké psy, a ne border kolie, skončila by podle ní v Jeseníkách turistika. „Takový velký pes je vyšlechtěný proti vlkům, ale on do svého teritoria nepustí ani lidi, natož jiné psy, s nimiž lidé chodí,“ řekla farmářka.

V Česku se objevila katarální horečka ovcí

Domácí

I ovčácký pes potřebuje dohled člověka. „A border kolie se velmi těžce vypínají. Pokud se dostanou k ovcím, budou pořád pracovat, až padnou. Člověk je musí korigovat,“ podotkla Křenková.

Prasátka měla jít na jatka

Na Letné lidé mohli obdivovat mnohá další zvířata, kozy, koně nebo dvě čínská klapouchá přikuklená prasata. Přivezly je od Chotěboře dvě ženy, které provozují Zvěřinec na statku. Čínské klapouché přikuklené neryje zahradu. „Jsou pastevní, protože nechceme mít zryto, a mohou být na zahradě s ostatními zvířaty,“ prozradila farmářka Olga Němcová.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Čínská přikuklená klapouchá prasátka odpočívala ve stínu stanu.

Čínských prasátek se s kolegyní ujala, když měla jít kvůli špatné péči jiného chovatele na jatka. Podobný příběh má za sebou leckteré zvíře ze statku u Chotěboře. „Asi 90 % zvířat, co máme, je zachráněných,“ poznamenala Němcová.

Do Prahy na Letenskou pláň svá zvířata přivezla s kolegyní, s níž se o vše stará, v dodávce a na přívěsu. „Vstávaly jsme ve dvě ráno, zvířata se musejí naložit těsně před odjezdem, nemáme rády, když stojí někde zavřená v bednách,“ uvedla.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Drhnutí zelí

Zvěřinec na statku zvířata nejen zachraňuje, ale poskytuje s nimi i terapii. „Jsme u nich nonstop. Aby zvířata byla kontaktní, musí s nimi fungovat i člověk. Jinak to nejde,“ dodala Němcová, podle níž se dvě ženské dokážou starat asi o stovku zvířat, čtyři hektary pozemků a dávat už půldruhého roku dohromady polorozpadlý statek.

Ovčácký pes zabil při ochraně stáda osm kojotů

Koktejl

Pár z Frýdku-Místku zachraňuje prasátka v nouzi

Koktejl
Související témata:

Související články

V Česku se objevila katarální horečka ovcí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí í (bluetongue), která postihuje také kozy a skot. V pátek to řekl ministr zemědělství Marek Výborný....

Výběr článků

Načítám