Hlavní obsah

Otec a tři děti přežili vážnou nehodu na Karlovarsku. Rodině pomůže sbírka

Karlovy Vary

Obyčejná cesta z Chomutova do Karlových Varů se pro Martina Hemense proměnila v noční můru. Do dodávky, kde s ním jely tři děti, čelně narazil náklaďák. „Zůstali jsme uvnitř zaklínění. Nemohl jsem se ani hnout, ani se otočit. Křičel jsem a hledal syny a dceru,“ líčil dramatické okamžiky otec, pro jehož devítičlennou rodinu vznikla sbírka.

Zásah hasičů u vážné nehody na KarlovarskuVideo: HZS Karlovarského kraje

Článek

O vážné nehodě, která se stala před měsícem, ještě teď těžko mluví. Vrací se mu totiž silné pocity bezmoci, jež prožíval. „Tehdy jsem vyrazil ke kamarádovi pro podval na auto. Pršelo, bylo mokro. Mezi Karlovými Vary a Počerny jsem viděl, jak se k nám řítí náklaďák. Vyletěl ze zatáčky přímo na nás,“ popsal 40letý muž.

V dodávce s ním cestoval šestiletý a čtrnáctiletý syn a také osmiletá dcera. „Náraz nás odhodil do protisměru. Největší strach jsem měl o děti, protože jsem je v první chvíli vůbec neslyšel,“ pokračoval Hemens.

Na místo dorazily všechny složky integrovaného záchranného systému a povolaly také vrtulník. Při náročném zásahu museli hasiči dvě osoby z vraku vystříhat. „Byl jsem uvnitř zaklíněný se čtrnáctiletým synem. Vůbec jsem ale nevěděl, co je s tím mladším a taky dcerou,“ řekl.

Tříletý chlapec zemřel při závodech náklaďáků. Vidím to každý den, řekl u soudu strýc

Krimi

Až později se dozvěděl, že už se o ně starají záchranáři. Podle nich všichni utrpěli středně těžká zranění. „Špatně se mi dýchalo. Necítil jsem pravou nohu a měl ji nějak divně přetočenou. V sanitce mi ji snad rovnali. Ale dali mi něco na bolest, takže pak už si toho moc nepamatuju,“ doplnil otec.

Zatímco jeho převezli do karlovarského zdravotnického zařízení, děti skončily v plzeňské fakultní nemocnici. „Čtrnáctiletý syn měl zlomená žebra, nohu, zašitou ruku a uvolněné zuby. Šestiletý zase nalomenou pánev,“ vypočítal Hemens.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Nákladní vůz na Karlovarsku čelně narazil do dodávky, kde cestoval Martin Hemens se třemi dětmi.

Dívenka utrpěla otřes mozku a zlomeninu ruky. Kvůli úrazu čelisti musela následně podstoupit speciální zákrok v Ústí nad Labem. „Manželka s dalšími čtyřmi dětmi, přičemž nejmenšímu je rok a půl, byla doma. A pendlovala mezi nemocnicemi. Bylo to pro ni opravdu náročné,“ uvedl.

Sám byl hospitalizovaný čtrnáct dní, během nichž absolvoval dvě operace. „Na levé noze mi museli sešroubovat prsty, na pravé zase stehenní kost,“ vyjmenoval. Kromě toho měl zlomených pět žeber a frakturu levé ruky. „Sice jsem už s rodinou, ale kvůli naštípnuté pánvi se nesmím skoro hýbat. Mám od lékařů zatím klidový režim. O všechno se tak stará manželka, která je na mateřské. Naštěstí nám pomáhají blízcí a přátelé,“ ocenil.

Na podporu rodiny v náročné životní situaci vznikla sbírka. Hemens totiž zůstává na nemocenské. „Živím se jako řidič kamionu. Doktoři mi řekli, že dva až tři měsíce ještě nesmím do práce. Šel bych klidně hned, kdyby to bylo možné,“ poznamenal.

Partneři také během nehody přišli o dodávku. „Bydlíme na vesnici, takže potřebujeme jezdit na nákupy, vozit děti a podobně,“ nastínil muž, který už požádal o psychologickou pomoc. „Pořád se mi vše vrací. Hlavní je, aby trauma neměly děti a nebály se cestovat autem,“ přál si.

Událost stále šetří karlovarští policisté. Jejich mluvčí Jakub Kopřiva potvrdil, že podle dosavadních zjištění nehodu zapříčinil řidič náklaďáku, který jel příliš rychle, s vozidlem dostal smyk na mokré silnici a smetl dodávku.

Při tragické nehodě na Slovensku zemřela skoro celá rodina, přežilo jen roční dítě

Zahraniční

Související články

Výběr článků

Načítám