Hlavní obsah

Otazníky kolem brněnského biskupského developera: Náznaky úplatků i spory památkářů

Brno

Už týdny v místě bývalých církevních zahrad na brněnské Jaselské ulici pilně pracují stavaři s těžkou technikou. Pod taktovkou brněnského biskupství zde má vyrůst kolejní Dům Augustin s desítkami bytů. Jak ale Novinky upozornily, stavbu zastavil soud a nyní vyplouvají na povrch detaily včetně náznaků úplatků či vydírání a rozkolu mezi památkáři.

Situace na staveništi budoucího kolejního Domu AugustinVideo: Petr Kozelka, Novinky

Článek

Soud stavbě za stovky milionů korun zrušil stavební povolení kvůli chybě ve stanovisku památkářů. Ruch na 85 metrů široké a téměř osm metrů hluboké stavební jámě se ale nezastavil, developer přímo napojený na Biskupství brněnské totiž tvrdí, že stavbu nelze jen tak přerušit, zejména kvůli bezpečnosti. Jak Novinky popsaly, justice zatím námitky developera odmítla.

Prý by nám mohli nabídnout parkovací místa za nějakou symbolickou částku na dlouhou dobu, že se to tak dělá.
Jaroslav Pazdera, odpůrce stavby

Trnem v oku je stavba několika místním obyvatelům. Právě oni stáli za žalobou, která developerovi zrušila stavební povolení. Z tábora zastánců stavby ale zní, že za jejich pravou motivací by mohla být hamižnost.

Nabízeli oni! My ne, to oni!

Novinky mají k dispozici mail, ve kterém odpůrci stavby navrhují, že vezmou zpět své námitky za tři garsonky a tři parkovací místa v novém domě za symbolický nájem 100 korun na dobu třiceti let.

„Takové požadavky, jakési ‚vydírání‘ při stavebním řízení, jsou věc, která je rozšířená. Alespoň to říkají firmy, se kterými spolupracujeme. Když jsme dostali ten mail, bylo zřejmé, že to je požadavek, o kterém nemá smysl jednat. Ani sekundu jsme neuvažovali o tom, že bychom na to kývli. Ale ano, hned jsme se zamítavě nevyjádřili a hráli jsme trochu o čas,“ potvrdil Novinkám projektový manažer Tomáš Kouřil z biskupské firmy Urbanon.

Oni se z toho potřebují vylhat.
Tomáš Kouřil, zástupce firmy Urbanon

Podle odpůrce stavby Jaroslava Pazdery se ale věci mají jinak. „Jako první za námi přišla s nabídkou firma s právníky, nabízeli nám nějaké odstupné. Prý by nám mohli nabídnout parkovací místa za nějakou symbolickou částku na dlouhou dobu, že se to tak dělá. My jsme ale říkali, že nám to za to nestojí,“ oponoval Pazdera.

„Tak přišli s tím, ať jim napíšeme protinávrh. Proto jsme ho dali z našeho pohledu tak absurdně vysoký, aby bylo jasné, že je to jednak pro nás důležité a také proto, aby na to nemohli přistoupit,“ vysvětil Pazdera.

„Oni se z toho potřebují vylhat, takže tvrdí, že jsme jim sami nabízeli nějaké byty. Žádné byty jsme jim ale nenabízeli. Je pravda, že jsme s nimi iniciovali schůzku, stejně jako předtím s dalšími lidmi, kteří vyjadřovali svůj nesouhlas a se kterými jsme se dohodli na některých úpravách projektu,“ reagoval Kouřil.

Rozhádaní památkáři

Na jednu a tu stejnou věc mají rozdílný pohled i brněnští a krajští památkáři. Zatímco brněnským obří novostavba v historické ulici nevadí, krajští jsou zásadně proti. V dokumentech, které Novinky získaly, píší krajští památkáři o nepřezkoumatelném, potažmo nezákonném stanovisku brněnských kolegů.

„Zamýšlená novostavba v městské památkové rezervaci není v rozporu se zájmem ochrany kulturně historických hodnot,“ souhlasili totiž se stavbou brněnští památkáři. „Jedná o běžný developerský projekt, nerespektující okolní architektonicky cennou zástavbu svou výškou, hmotou ani pojetím fasády,“ oponovali nadřízení krajští odborníci.

Foto: Urbanon

Takto má kolejní dům vypadat po dokončení.

Ti upozornili, že pozemek, kam se už zakously bagry, je pozoruhodný. „Jedná se o část zahrady Biskupského chlapeckého semináře postaveného v letech 1857–1859 Josefem Arnoldem. Samotná zahrada představuje poslední nezastavěný, poměrně rozlehlý pozůstatek augustiniánských zahrad, které se zde nacházely až do konce 18. století. V tomto smyslu jde o unikátní situaci v blízkosti historického centra města,“ tvrdí krajští památkáři.

Další osud kolejního domu, kde mají podle plánů biskupství bydlet studenti či pedagogové brněnských univerzit, mají v rukou úředníci ve stavebním řízení, potažmo soudci Nejvyššího správního soudu, který bude řešit kasační žalobu proti zrušení stavebního povolení.

Na místě pražského hotelu Čechie postaví developer Central Group čtvrť s tisícem bytů

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám