Hlavní obsah

Ztělesněná roztomilost: Ostravská zoo získala pár vzácných jelenů z Filipín

Ostrava

Dva sambaři skvrnití jsou novým přírůstkem zoologické zahrady v Ostravě. Jde o chovný pár vzácných jelenů, kteří ve volné přírodě žijí pouze na dvou ostrovech na Filipínách. Do ostravské zoo byla ohrožená zvířata, která jsou v anglicky mluvícím světě nazývána také jako jeleni prince Alfreda, dovezeni z Německa.

Foto: Monika Vlčková

Samec ohroženého sambara skvrnitého

Článek

„Sambar skvrnitý žije pouze v lesích na filipínských ostrovech Negros a Panay až do výšky dvou tisíc metrů nad mořem. V kohoutku měří okolo sedmdesáti centimetrů a je aktivní zejména v noci. Živí se především mladými listy, pupeny stromů a výhonky trav,“ řekla na adresu kopytníků Šárka Nováková, mluvčí Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava.

Foto: Monika Vlčková

Samice ohroženého sambara skvrnitého

Upozornila, že sambaři začali vymírat zejména kvůli přeměně lesů na zemědělskou půdu a lovu pro maso i trofeje. „Divoká populace čítá podle odhadů sotva sedm set dospělých jedinců, populace v lidské péči má necelých sto kusů. Sambar skvrnitý se obvykle vyskytuje v malých skupinkách do tří jedinců. Od ostatních filipínských druhů jelenů se liší světlými skvrnami na hřbetě a bocích, jeho samice rodí obvykle jedno mládě po osmiměsíční březosti,“ popsala.

Pro začátek chovu malých filipínských sudokopytníků získala zoo v Ostravě čtrnáctiletého samce z Opel Zoo Kronberg a dvouletou samici ze Zoo Landau. „Krátce po příjezdu byli spojeni a chovatelé již také zaznamenali páření. Pokud samice zabřezla, lze první mládě vzácného jelena očekávat na přelomu podzimu a zimy,“ prozradila Nováková s tím, že návštěvníci mají možnost pozorovat sambary ve výběhu pod restaurací Saola.

Foto: Monika Vlčková

Pár ohrožených sambarů skvrnitých, které nově chová Zoo Ostrava

Lvice berberská Tamika oslavila desáté narozeniny. Na svět už přivedla třináct mláďat

Koktejl

Výběr článků

Načítám