Hlavní obsah

Ostravská Nová Ves se vzpamatovává z povodně. K zemi půjde šest objektů

Ostrava-Nová Ves

Na první pohled byla o víkendu ostravská část Nová Ves klidná a zalitá podzimním sluncem. Přitom teprve v pondělí odsud hasiči odvezli velkokapacitní čerpadla, protože se obec konečně zbavila vody z povodně, kterou zde způsobila protržená hráz na soutoku řek Odra a Opava. Na druhý pohled však již člověka překvapí rozsah škod na domech či garážích, vyvrácené brány, ploty a všudypřítomné zaschlé bahno.

Ostrava-Nová Ves po povodniVideo: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

Podle Tomáše Lefnera (SNK pro Novou Ves), starosty ostravského obvodu Nová Ves, již je opravdu všechna voda z ničivé povodně odčerpána. „Už jen válčíme s tou spodní vodou, ale to jen na některých místech. Z devadesáti procent už máme i vyvezené ty povodňové odpady, jen ještě nebyly otevřeny a vyklizeny některé zatopené garáže,“ informoval Lefner s tím, že bohužel řeka Opava zatopila dvě třetiny obce.

„Konkrétně se dostala do Osady a severní části Nové Vsi. Škody na obecním majetku jsou vyčísleny na zhruba 52 milionů korun. Kdyby však byla zaplavena i jižní část obce, tak by škody vyskočily zcela jistě na sto milionů korun. V roce 1997 se voda dostala všude, bylo jí mnohem více a škody se kolem té stovky milionů pohybovaly,“ popisoval starosta, který zde zažil i povodeň v roce 1997, a to jako hasič, kterým je dodnes.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pod vodou skončil i novoveský kulturní dům. Cedulka nad dveřmi ukazuje, kam sahala povodeň v roce 1997.

Lidé řeší, zda zůstat, či odejít

Obyvatelé ostravské Nové Vsi nyní řeší, co dál. V obci velká voda poničila 52 rodinných domů, 120 bytových jednotek a 647 garáží. Povodeň poškodila i místní radnici, která se snad otevře na jaře. Vedení obvodu nyní řeší, jak vše co nejrychleji opravit a dát do pořádku. Totéž řeší místní lidé. K demolici je určeno šest objektů: dvě stodoly a čtyři rodinné domy.

„Neptejte se. Zatím nevíme, zda tu zůstaneme. Na druhou stranu, jsme tu doma, máme tu kamarády i rodinu. Ale už to nechci zažít znovu. Když si na to vzpomenu, tak se mi sevře srdce i žaludek,“ svěřila se žena, která v babím létě na zahradě sušila věci z jednoho novoveského zaplaveného domu. „Naštěstí už topíme, takže vysoušíme a větráme. Stejně to asi všechno vyhodíme,“ posteskla si.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Lidé v Nové Vsi sundávají podmáčené omítky na domech a vysušují.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Obyvatelé Nové Vsi zachraňují po povodni domy.

Podle starosty se lidé rozhodují, zda v obci zůstanou, domy opraví či postaví nové, nebo se odstěhují jinam. „Je to případ od případu, je to hodně individuální. Řekl bych tak půl na půl. Lidé teď potřebují vyřešit finance a taky musí mít čas se s tím srovnat a rozhodnout se, co dál. Někteří asi odejdou,“ přemítal starosta s tím, že je vděčný všem za pomoc.

Vojáci zde sice nepomáhali, ale dobrovolníků přišlo hodně a pomáhají zde hasiči, ale i vězni. „Vězni nám moc pomohli, vyčistili od odpadu pole, louky i další veřejná místa.“

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pod vodou v ostravské Nové Vsi skončilo i 647 garáží.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

V zaplavené Nové Vsi je všude vidět usychající bahno.

Finanční pomoc

Město Ostrava už prostřednictvím novoveské radnice lidem rozdalo finanční dary ve výši 20 tisíc korun pro rodinné domy. „Nyní víme, že se chystá pomoc od státu a od neziskových organizací, konkrétně v Nové Vsi by to měla zprostředkovávat organizace ADRA. My jsme samozřejmě těm, kteří potřebovali náhradní ubytování, ho zprostředkovali. Kontaktovali jsme sousední obvody, které nám nabídly pomoc, například 15 bytů nám nabídly Mariánské Hory a Hulváky,“ shrnul Lefner.

V Moravskoslezském kraji musí být po povodni zbouráno 72 staveb

Domácí

Výběr článků

Načítám