Hlavní obsah

Ostravská hygiena si objednala přednášku proti prokrastinaci. Dvě hodiny za 60 tisíc korun

Hygienické stanice, jejichž provoz je financován státem, si dlouhodobě stěžují na chybějící peníze na provoz i najmutí kvalitních odborníků. Některým to ale nebrání v tom, aby si objednaly motivační školení za vyšší desítky tisíc korun. Dvouhodinový koučink zaměstnanců na téma Prokrastinace vyšel ostravskou hygienu na 60 tisíc korun. Částka zaskočila i ministerstvo zdravotnictví, které podle informací Novinek o školení nevědělo.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Sídlo krajské hygienické stanice v Ostravě

Článek

„Ministerstvo zdravotnictví požádalo Krajskou hygienickou stanici Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě o vysvětlení,“ uvedl na dotaz redakce vedoucí tiskového oddělení resortu Jan Řežábek.

Podle smlouvy uveřejněné v registru smluv si krajská hygienická stanice objednala pro zaměstnance pobočky Nový Jičín školení od společnosti GrowJob, jejímž jednatelem je podnikatel a autor knihy Konec prokrastinace Petr Ludwig.

Za 2 hodiny kurzu - jehož obsahem je skoncovat s odkládáním úkolů, zlepšení organizace práce a jednání s klienty - firmě státem zřizovaný úřad zaplatil 60 500 korun.

Foto: Tomáš Tkáčik, ČTK

Petr Ludwig na archivním snímku

Ředitelka ostravské hygienické stanice Zuzana Babišová se hájí tím, že se osobně akce zúčastnilo 170 zaměstnanců, což vychází na přibližně 360 korun na jednoho.

„Nešlo o školení. Byla to velká přednáška naživo pro všechny zaměstnance na jejich každoročním setkání,“ sdělil k tomu Ludwig, podle kterého jde o standardní tržní cenu pro firmy i veřejnost. Přednášku vedl on osobně, podobných dělají, jak uvedl, ročně desítky.

Podobné typy firemních školení nabízí vícero firem, často jsou na celý den nebo více dnů a dělají se v menších počtech, aby byl přínos pro účastníky co největší.

„Školení bylo zaměřeno nejen na problematiku prokrastinace, ale rovněž taky na problematiku nastavení mysli, pozitivní motivaci k práci, time-management, jednání s klienty aj.,“ hájí přednášku ředitelka Babišová s tím, že chtěli pozitivně motivovat zaměstnance v postcovidové době.

Ministerstvo, které je zřizovatelem krajských hygienických stanic, se od objednávky distancuje.

K tomu, zda jim to přijde jako efektivně vynaložená částka - zvlášť v situaci, kdy hlavní hygienička žádá resort o přidání peněz pro hygienické stanice - uvedli: „Školení, kde byla prezentována problematika time managementu, organizace práce, jednání s klienty a další soft skills, bylo dle informací od ředitelky zvoleno z důvodu zajištění vzdělávacích požadavků zaměstnanců KHS, které vyplynuly z individuálních vzdělávacích plánů jednotlivých zaměstnanců, jež se každoročně zpracovávají v souladu se služebním zákonem,“ sdělil Řežábek.

„Toto je, stejně jako zhodnocení potřebnosti, oprávněnosti a cenové adekvátnosti, v gesci ředitele Krajské hygienické stanice,“ dodal.

Opravy, softwary či úklid

Na demotivaci pracovníků hygien, jejich vyhoření a problémy udržet je se upozorňuje dlouhodobě a je vhodné to řešit. Samotné školení není problematické, překvapení vzbudila hodinová sazba a jeho délka.

Většina smluv, které běžně krajské hygienické stanice uzavírají, se týká technického vybavení, zajištění provozu IT služeb nebo větších oprav a úklidu, vyplývá z registru smluv.

Služby veřejně známé osobnosti využívá kupříkladu i jihočeská krajská hygiena. Monitoring mediálních výstupů, psaní tiskových zpráv, výroční zprávy i komunikaci s médii zajišťuje stanici od letošního února do konce roku marketér a fotograf Vojen Smíšek. Jemu platí stanice za práci 58 800 korun za celý měsíc.

V minulých letech hospodařily hygienické stanice s přibližně 1 až 1,5 miliardy korun ročně.

Státní zdravotní ústav se má přejmenovat na Ústav Alice Masarykové

Domácí

Výběr článků

Načítám