Hlavní obsah

Ostrava se pořádání dalšího českého MS v hokeji nevzdává

Ostrava

Po fenomenálním úspěchu českých hokejistů a také pořadatelů na letošním mistrovství světa, které se odehrávalo v Praze a Ostravě, se Ostravané ptají, zda ještě někdy zápasy MS ve městě zažijí. Problém je totiž v tom, že Ostravar Aréna z roku 1986, kde se šampionát konal, už je nevyhovující. To potvrdili i samotní hráči, kteří si na podmínky v hale opakovaně stěžovali. Navíc se s pořádáním šampionátů v Česku počítá v budoucnu s Brnem či Pardubicemi.

Foto: Pavel Karban

Fanzónu u ostravské Ostravar Arény zaplnili po jejím prvním otevření hlavně fanoušci slovenských hokejistů.

Článek

Také komentátoři při jednom z hokejových zápasů mistrovství světa si Ostravu dobírali, že by už měla začít shánět cihly na novou multifunkční halu, jinak o pořádání dalšího hokejového mistrovství světa město přijde.

„V Pardubicích už se nová aréna kreslí, v Brně už se začalo stavět. Je potřeba už shánět cihly, Ostravo,“ šprýmovali komentátoři.

Město je ve složité situaci

Ostravský primátor Jan Dohnal (ODS) Novinkám řekl, že Ostrava pořádání dalšího hokejového šampionátu rozhodně nevzdává.

„Jen jsme ve složité situaci. Nejprve musíme postavit nový zimní stadion, pak můžeme řešit multifunkční halu. Kdybychom zbourali Ostravar Arénu a místo ní začali stavět novou nebo se pustili do obří přestavby Ostravar Arény, tak by neměli hokejisté HC Vítkovice Ridera kde trénovat a hrát,“ vysvětloval primátor.

Fanoušky šokoval stav ostravského nádraží. Opravovat se bude až po MS

Domácí

Podle něj, až bude hotový nový stadion pro lední sporty, tak pak političtí představitelé města zcela jistě tuto otázku znovu otevřou.

„Máme prostě minus oproti Brnu či Pardubicím, kde připravují nové multifunkční arény, že nemáme ve městě zimní stadion,“ konstatoval Dohnal.

Připomněl, že město deset měsíců analyzovalo tři varianty, co dál s Ostravar Arénou. Nakonec zamítlo její demolici a na jejím místě výstavbu nové haly, odmítlo i celkové přestavění Ostravar Arény.

Důvodem bylo právě to, že by sportovní kluby přišly na několik let o zázemí. Další komplikací bylo i to, že navržené proměny Ostravar Arény se nelíbily držitelům autorských práv po architektu Vladimíru Dedečkovi, který ji navrhl.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

V Ostravar Aréně už další hokejové mistrovství světa být nemůže.

Výstavba zimního stadionu se chystá

„Proto jsme se dohodli, že Ostravar Arénu pouze opravíme a postavíme zbrusu novou halu pro lední sporty s kapacitou kolem sedmi tisíc diváků za 2,3 miliardy korun,“ řekl primátor. Ta ale nesplňuje podmínky pro pořádání hokejového mistrovství světa.

Z Ostravar Arény bude po rekonstrukci hala jen pro kulturní a společenské akce. Stabilní ledovou plochu už mít nebude, jen když ji dočasně vyrobí například pro bruslení veřejnosti.

Ostravar Aréna má kapacitu 11 tisíc míst, ročně ji navštíví až čtvrt milionu lidí. Je jednou z největších víceúčelových hal v Česku.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Ostravar Aréna bude opravena, ale hokejisté se do ní už nevrátí.

Hostila mistrovství světa v ledním hokeji v letech 2004, 2015 a letos. V roce 2017 se v ní konalo i mistrovství Evropy v krasobruslení, dříve i utkání v Davis Cupu a Fed Cupu.

Stranou ale nezůstala ani možnost jejího využití pro kulturní akce. Své koncerty v ní odehráli Sting, Peter Gabriel, José Carreras či kapely Roxette a Deep Purple.

V Pardubicích má nová multifunkční hala otevřít své brány v roce 2027, v Brně pak už o rok dříve. Ostrava si ale na zahájení stavby nové multifunkční haly počká jistě několik let.

V Ostravě postaví studentům koleje za miliardu. Univerzitě pomůže kraj i město

Věda a školy

Výběr článků

Načítám