Hlavní obsah

Ostrá stížnost pozůstalých na policii: Lhali jste a neomluvili se

Otevřené přiznání k chybám, sdělení celé pravdy, omluvu a vyvození odpovědnosti požadují ve stížnosti určené policejnímu prezidentovi Martinu Vondráškovi dva pozůstalí po obětech loňské prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Foto: Petr Horník, Novinky

Budova filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha

Článek

Šestistránkovou oficiální „Stížnost na výroky zástupců Policie ČR“ zaslali k rukám Vondráška i na vědomí ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) minulý týden v pátek.

Ve velmi kritickém dokumentu, jehož kopii mají Novinky k dispozici, přímo osočují hned trojici vysokých policejních funkcionářů ze lží v souvislosti s jejich výroky ohledně postupu policie ještě před tragickou střelbou na FF UK 21. prosince.

Zároveň však zdůrazňují, že si nestěžují na samotný zákrok policistů zasahujících proti masovému vrahovi Davidovi K. (24). Těchto policistů si váží za jejich odvahu a nasazení.

„Opravdu velmi nebezpečný.“ Policisté pátrající po budoucím střelci už tušili, že je to vrah z Klánovic

Krimi

„Předmětem této naší stížností není postup Policie ČR jako celku, nýbrž zcela konkrétní a prokazatelně nepravdivé výroky několika příslušníků Policie ČR, kteří se z nám nepochopitelných důvodů rozhodli lhát v pro nás nesmírně citlivé a bolestivé věci, což považujeme za nepřijatelné,“ uvedli v textu rodiče zavražděných studentů Lenka Šimůnková a Martin Richter.

Lhala prý trojice velitelů

Konkrétně mají na mysli šéfa pražské policie Petra Matějčka, jeho náměstka Vojtěcha Motyku a ředitele Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia Michala Tikovského. Zmiňují celkem dva okruhy, kde tito měli podle nich lhát.

V prvním připomínají jejich tvrzení z tiskové konference konané 9. ledna týkající se počínání policie před vypuknutím tragické střelby, načež je staví do kontrastu s protichůdnými informacemi uvedenými v trestním spise.

„V čase 13.11 jsou o této skutečnosti informováni policisté z Prahy, kteří v danou chvíli operují s informací, že se hledá osoba se sebevražednými úmysly, u níž doma se našel mrtvý muž, jehož příčina úmrtí je dosud neznámá. (…) Téměř bezprostředně poté je v Praze vyhlášeno přes otevřený kanál Krajského ředitelství hl. m. Prahy a Obvodního ředitelství Praha I pátrání po střelci s informací, že se jedná o osobu se sebevražednými úmysly, která je držitelem střelných zbraní,“ tvrdil počátkem ledna na tiskové konferenci Tikovský.

Za tím, že policisté hledali sebevraha, nikoliv vraha, si tehdy vehementně stáli i další dva jmenovaní funkcionáři.

Dopis vraha z fakulty: V Klánovicích chtěl zabít víc lidí. Vyhlédnutý už měl i pár s kočárkem

Domácí

To však vyvrací úřední záznamy policejních hlídek, které jsou součástí spisu. V nich policisté pátrající po budoucím masovém vrahovi přímo hovoří o Davidu K. jako o „podezřelém z vraždy otce“ či „nebezpečném pachateli násilného činu“. Připomínají také, že podle záznamů už ve 13.19 při vyhlášení pátrání si byla policie vědoma, že mladík pravděpodobně zavraždil téhož dne svého otce u nich doma v Hostouni na Kladensku a je nebezpečný.

Jak upozornily ve středu Novinky, již před střelbou na fakultě měli navíc středočeští i pražští kriminalisté podezření, že hledaný student zabil nejen svého otce, ale má na svědomí také dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese z 15. prosince.

Náměstek Motyka přitom na zmíněné konferenci uvedl, že až v 16.12 byla relevantně potvrzena vražda otce střelcem z fakulty, tedy více než hodinu po zahájení střelby.

„Tvrzení, že policie hledala pouze možného sebevraha a že závěr o vraždě otce provedla až po střelbě na filozofické fakultě, je nepravdivé,“ míní stěžovatelé.

Časy nesedí

Nelíbí se jim ani Motykovo tvrzení, že dříve než po čtvrté hodině odpolední nešlo potvrdit vraždu otce kvůli nutnému zásahu pyrotechniků v domě v Hostouni, protože tam David K. nechal podomácku vyrobený nástražný výbušný systém.

Podle pozůstalých ale úřední záznamy policejních pyrotechniků z osudného dne mluví jinak. Už krátce před druhou hodinou po jejich přivolání na místo prý žádné ohrožení nehrozilo a dům byl bezpečný jak pro zajišťování stop, tak pro pohyb vyšetřovatelů.

Policejní prezident: Šéf pražské policie zůstává, má mou důvěru

Domácí

„Stejně tak je lživé tvrzení, že k ohledání a prozkoumání místa činu v Hostouni nemohlo před střelbou dojít kvůli nástražnému výbušnému systému, když z úředního záznamu jasně plyne, že ten byl už při příjezdu pyrotechniků neaktivní a místo činu bylo zcela bezpečné,“ stojí ve stížnosti.

Nepoužité záznamy z kamer

Druhý okruh „lživých výroků“ se týká slov Matějčka ohledně nevyužití kamerových záznamů v budově fakulty na Palachově náměstí, kde 21. prosince zemřelo 14 lidí. Šéf pražské policie tvrdil, že policisté, kteří byli v objektu ještě před střelbou, si nemohli kamerové záznamy kvůli zastaralosti systému prohlédnout.

Stěžovatelé však v této souvislosti v dokumentu připomněli několik článků Novinek obsahujících citace zástupců samotné fakulty, kteří se proti tvrzení Matějčka ohradili. Podle školy byly kamerové záznamy využitelné, a to i zpětně v čase, takže policisté mohli při jejich případném puštění zjistit, že David K. vešel do budovy fakulty krátce před nimi, a to už půldruhé hodiny před zahájením střelby.

„Jako občany ČR a obzvláště jako pozůstalé nás jednání a nepravdivá vyjádření Policie ČR nesmírně šokovala a ranila. Pokud totiž i orgány zajišťující bezpečnost, pořádek a spravedlnost lžou a zastírají pravdu, tak již skutečně nelze věřit vůbec ničemu. Je v zájmu celé společnosti, aby Policie ČR byla vzorem morální integrity a případná pochybení, kterých se samozřejmě občas dopouštějí všichni lidé, otevřeně přiznala, postavila se věci čelem a přijala za ně odpovědnost,“ nebrali si servítky Šimůnková s Richterem.

Podlomená důvěra

Doplnili, že je těžké policii věřit, pokud „v klíčových problematických bodech naprosto očividně a prokazatelně lže“. Podporuje to prý podezření, že neudělala ještě před střelbou všechno, co mohla, a že situaci zanedbala.

Policisté na fakultě od počátku pátrali po nebezpečném pachateli, vedení tvrdilo opak

Domácí

„Proto se na vás, pane policejní prezidente, obracíme s touto stížností a apelujeme na vaše morální cítění a profesionalitu a žádáme vás, abyste vyvodil z výše popsaných lživých výroků zástupců Policie ČR patřičnou odpovědnost, otevřeně sdělil pravdu o všech relevantních skutečnostech a za případná pochybení Policie ČR se omluvil a pomohl nám tak aspoň trochu k uzavření této nesmírně traumatizující události…,“ doplnili v textu pozůstalí.

O tragické střelbě na fakultě ve středu diskutoval i senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Nezávislá senátorka Hana Marvanová z klubu ODS a TOP 09 zde upozornila na rozpory v tvrzeních policejních funkcionářů s poznámkou, že pozůstalí by si zasloužili znát pravdu.

„Je naprosto zjevné, že některé výroky představitelů policie zamlčovaly skutečnosti. Já důvěřuji policii a chci i nadále důvěřovat policii, ale pokud se neřekla pravda a po půl roce vylézá na povrch, tak to znevěrohodňuje vše. Pravda by se snesla lépe. Oběti by si ji zasloužily,“ řekla například Marvanová.

Pokud byly vyřknuty nepravdy, tak by se i podle senátora Tomáše Jirsy (ODS) měl někdo omluvit. Zůstalo ale pouze u konstatování v průběhu diskuse, výbor se totiž jinak věcí hlouběji nezabýval, doporučil to nechat na dalším vyšetřování.

KOMENTÁŘ: Ještě není konec – Josef Koukal

Komentáře

Výběr článků

Načítám