Hlavní obsah

Opozice: Vláda by po turbulencích s Piráty měla požádat o důvěru

Kabinet Petra Fialy (ODS) by měl po odchodu Pirátů požádat Sněmovnu znovu o důvěru, shodli se v diskuzi se zástupci parlamentních stran na ČT poslanec Patrik Nacher (ANO) a předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Vládní představitelé tento krok jako nutný nevnímají. Neshodnou se však, zda byla forma, kterou premiér odvolal z funkce ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, v souladu s koaliční smlouvou, či ne.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tisková konference premiéra Petra Fialy (ODS), ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové k aktuální politické situaci, 24. září 2024

Článek

„Vláda by měla požádat o důvěru po těchto změnách. Tam ty změny a to, co se děje, jsou překotné. A toto všechno se děje čtyři dny před druhým kolem senátních voleb,“ řekl Nacher s tím, že je to jeho osobní názor, hnutí ANO o tom bude jednat až příští týden.

„Pokud odejdou tři ministři a jeden člověk z vedení Sněmovny, tak to vládou zamíchá. Změní se poměry. Byl by čas, aby vláda znovu přišla a požádala o důvěru. Bylo by to férové. Uvidíme, jestli opravdu hlasy má,“ podpořil jeho názor Fiala z SPD.

Kabinet Petra Fialy (ODS) by se však měl nadále ve Sněmovně i po odchodu Pirátů opírat o hladkou většinu 104 poslanců.

Drželi jsme ho dlouho, ale není schopen vnímat realitu, řekl Fiala o Bartošovi

Domácí

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) si myslí, že jsou podobné úvahy předčasné. Dosud není totiž stoprocentně jisté, jestli Piráti z vlády odejdou, neboť hlasovat o tom budou na fóru až o víkendu. Změny ve vládě by nakonec nemusely být tak velké.

„Není jasné, jestli všichni pirátští ministři dají demisi,“ naznačila. Spekuluje se o tom, že by ve vládě mohl zůstat pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský, jehož pokračování ve vládě si přejí kromě Pirátů všechny vládní strany. Lipavský v úterý připustil, že by podal demisi, pak by ale odešel z Pirátské strany.

Místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka nepokládá žádost o důvěru za nutnou, stejným testem důvěry vládě ve Sněmovně podle něj bude hlasování o rozpočtu na příští rok.

STAN se Fialův způsob odvolání nelíbí

Vládní představitelé diskutovali také o tom, zda byla forma, jakou premiér odvolal Bartoše z pozice vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, v souladu s koaliční smlouvou. Ta totiž ukládá ministerskému předsedovi, aby tento krok nejdříve zkonzultoval se stranou, která ministra do vlády navrhla. To se podle Pirátů nestalo. Fiala oznámil Bartošovi odvolání po telefonu krátce po schůzce, na které údajně marně žádal od Bartoše řešení k problémům v digitalizaci stavebního řízení.

„Je to porušení koaliční smlouvy. Neudělal to ani praotec ODS Václav Klaus, že by odvolal předsedu koaliční strany,“ prohlásila v diskuzi pirátská senátorka Adéla Šípová.

Bartoše se zastala i místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová. „My Starostové nezpochybňujeme důvody, proč pan premiér odvolal vicepremiéra Bartoše, ale forma je nešťastná,“ řekla.

Podle Pekarové Adamové je však tato diskuze bezpředmětná. „Co by to změnilo na výsledku? Digitalizace stavebního řízení nefunguje třetí měsíc. Ta věc nepřišla zčistajasna. Všichni víme, že několik týdnů řešíme stav digitalizace stavebního řízení. Lidi zajímá, jestli to bude fungovat,“ prohlásila.

Bartoš měl podle ní celou dobu klapky na očích. „Lakoval situaci narůžovo,“ řekla Pekarová Adamová s tím, že Bartoš o situaci v digitalizaci zřejmě neříkal pravdu ani svým spolustraníkům.

S jejím postojem souhlasil i ministr Kupka. „Digitalizace stavebního řízení, to byl ten důvod k odvolání Ivana Bartoše,“ uvedl.

STAN z vlády neodejde, koaliční smlouva to neukládá

Domácí

Výběr článků

Načítám