Hlavní obsah

Opozice prozatím zablokovala ve Sněmovně odvolání Xavera Veselého z Rady ČT

Poslancům pětikoalice se ve středu na plénu nepodařilo prosadit odvolání Lubomíra Xavera Veselého z Rady České televize. Návrh na odvolání souvisí s jeho urážlivými výroky na adresu slovenské političky Magdy Vašáryové. Opozice byla proti. Předseda poslanců SPD Radim Fiala nařkl vládu, že se vracíme do 50. let a likviduje názorové oponenty, načež si vzal pauzu do 13. hodiny, kdy začala mimořádná schůze. Prozatím tak odvolání Veselého zablokoval, Sněmovna se k tomu bude muset vrátit někdy v blízké době.

Foto: Petr Horník, Právo

Luboš Xaver Veselý.

Článek

„Pan Lubomír Veselý byl zvolen členem Rady České televize v roce 2020, tedy před více než čtyřmi lety. V průběhu toho byl autorem celé řady nekorektních, urážlivých a mnohdy i vulgárních výroků, které směřovaly zejména vůči ženám působícím v kulturním prostředí, ale také vůči novinářkám. Z těchto důvodů je zřejmé, že závažným způsobem narušil důstojnost funkce člena Rady a tím zároveň ohrozil dobré jméno jak Rady ČT, tak samotné České televize,“ zdůvodnil na plénu odvolání předkladatel a předseda poslaneckého klubu vládní TOP 09 Jan Jakob.

Návrh vycházející z pětikoalice odmítají opoziční ANO a SPD, které Veselého hájí. „Argumenty pro odvolání člena Rady jsou nedostačující, jedná se o souhrn subjektivních názorů,“ citoval z oponentní zprávy zpravodaj tisku a poslanec ANO Martin Kolovratník.

Šéf SPD Tomio Okamura, který pravidelně navštěvuje pořady Veselého XTV, vmetl pětikoalici, že chtějí místo Veselého „dosadit svého koně“. „Pro jeho odvolání nejsou relevantní důvody. Prosazujete totalitní manýry. Kdo s vámi nesouhlasí, toho chcete zlikvidovat, odsoudit, cenzurovat,“ míní Okamura. To odmítla lidovecká poslankyně Nina Nováková s tím, že tu nejde o názory Veselého, ale o to, že se neumí při svých vyjádřeních ovládat.

Výbor doporučil Sněmovně, aby řešila odvolání Xavera Veselého z Rady ČT

Domácí

„Ten návrh zní, parafrázuji: Vážení soudruzi, bylo by dobré, protože soudruh Veselý se protiví našemu režimu, tak je potřeba s ním ukončit jakoukoliv politickou a společenskou činnost. Dostáváme se do 50. let. Vám nevadí, co řekl pan Veselý, ale že pracuje v soukromém kanálu, který nesdílí vaše hodnoty, neříká vaše režimní věci. Říká, co si opravdu myslí, proto se s ním chcete jednoduše vypořádat,“ prohlásil šéf poslanců SPD Radim Fiala s tím, že výše uvedeného se nehodlá účastnit a vzal si přestávku na jednání klubu do 13. hodin, kdy začne mimořádná schůze Sněmovny.

Prozatím tak opozice Veselého v Radě ČT uhájila. Lze však očekávat, že pětikoalice se bude chtít k návrhu v blízké době vrátit.

Doporučení odvolat Veselého z Rady ČT dal Poslanecké sněmovně začátkem června mediální výbor. Učinil tak na návrh právě Jakoba, podle něhož byly Veselého výroky „v rozporu s Kodexem ČT i zákonem o ČT a vážně narušily důvěryhodnost Rady i média veřejné služby“.

Veselý dotčená slova, kvůli kterým čelí snaze o odvolání z Rady, přednesl v květnu v pořadu na své televizi poté, co byl spáchán atentát na slovenského premiéra Roberta Fica (Směr). Vracel se tehdy k výrokům slovenské političky, diplomatky a herečky Magdy Vašáryové, která o voličích Ficovy strany po volbách hovořila jako o možných „fašistech, nacistech či neonacistech“ a označila je za spodinu.

V návaznosti na to Veselý pronesl: „Milá zlatá Vášáryová, ty spodino, já ti ze srdce přeju, aby ti mráz roztrhnul p**el“. Později se za svá slova omluvil.

Členy Rady ČT volí v tajné volbě poslanci, odvolat je parlament může v případě, že svým chováním naruší důstojnost funkce člena Rady.

Herec Měcháček se nemusí omlouvat XTV, že je proruská

Krimi

Výběr článků

Načítám