Hlavní obsah

Opavské sídliště je pod vodou. Mezi paneláky teče řeka

Aktualizováno

Voda začala v sobotu ráno zaplavovat opavské sídliště Kateřinky. Pod vodou už je značná část Kateřinek, uzavřen byl i hlavní silniční tah z centra Opavy na Hlučín a hladina nadále stoupá. Mezi některými panelovými domy vznikla řeka, která strhává kontejnery s odpadem. Pod vodou je i Kolofíkovo nábřeží.

Opava - KateřinkyVideo: Aleš Honus, Novinky

Článek

Řeka Opava se z koryta vylila před osmou hodinou ranní. Zaplavila několik parkovišť v ulici Antonína Sovy, z nichž si lidé naštěstí stihli auta odvézt, a mezi panelovými domy vznikla menší řeka, která strhává kontejnery s odpadem.

„Ještě v šest ráno tady voda nebyla, teď už vidíte, že tady teče proud,“ řekla Novinkám Jana Klapetková, která bydlí v jednom z domů. „Je fakt, že v roce 1997 bylo vody o metr víc, tak doufám, že se toho dnes nedožijeme,“ dodala.

V suterénu hořelo

Situaci zkomplikoval drobný požár, který vznikl v suterénu jednoho z panelových domů v ulici Antonína Sovy. „Požár vznikl kvůli zkratu na elektrorozvaděči,“ řekl Novinkám jeden ze zasahujících hasičů. K domu se museli hasiči dostat za pomocí nafukovacího člunu a požár velmi rychle zlikvidovali.

Živě: Povodňová situace v ČR 15. 9. 2024Video: Novinky

Už v sobotu večer vyzval primátor Opavy k evakuaci bytů v přízemí a v prvních patrech na jednom z největších opavských sídlišť, lokalitu opustily stovky lidí. Spousta lidí ale zůstává ve svých bytech a pozoruje stoupající hladinu řeky Opavy i lagunu, která vznikla v ulici Antonína Sovy.

„Dalo se to čekat, podle těch prognóz, byla to jen otázka času,“ řekla Novinkám Edita Ulrichová, která bydlí až v pátém patře a evakuována být nemusela.

Povodňová vlna z Jeseníků dorazila do Olomouckého kraje, voda zaplavila část Litovle

Počasí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám