Hlavní obsah

Opakovaně neříkali pravdu, tepou členové bezpečnostního výboru Rakušana a policii

Opoziční členové sněmovního bezpečnostního výboru upozorňují, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i policie v souvislosti s tragickou střelbou na Filozofické fakultě UK „neříkali opakovaně pravdu“. Kritizují například tvrzení policie na čtvrtečním jednání výboru, že hlídka nemohla po příchodu na fakultu zhlédnout kamerové záznamy, na nichž byl zachycen střelec pár minut před příchodem policie. Fakulta toto tvrzení následně odmítla s tím, že stačilo říct a mohli mít záznam prakticky okamžitě.

Foto: Novinky

Jednání bezpečnostního výboru.

Článek

„Zástupci policie a ministr vnitra nám opakovaně na výborech pro bezpečnost neříkali pravdu. Opakovaně tvrdili, že pátrali jen po sebevrahovi, nyní přiznali, že po vrahovi. Tvrdili, že nevěděli, že otec pachatele byl zavražděn, tvrdili, že pachatel budovu na Palachově náměstí nenavštěvoval, tvrdili, že tam mají zastaralé kamery, ze kterých nejde přehrát záznam, to vše se ukazuje jako nepravdy,“ reagoval na dotaz Novinek, co si myslí o rozporech v tvrzeních obou stran, místopředseda bezpečnostního výboru a opoziční poslanec Jiří Mašek (ANO).

Předseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) na dotazy redakce nereagoval.

Podle členky výboru Jany Mračkové Vildumetzové je „celá komunikace kolem střelby na fakultě bohužel plná chyb, přehmatů a tajností… Osobně si myslím, že velkou vinu na tom nese pan ministr vnitra Rakušan, který kdyby zprostil policisty mlčenlivosti už v lednu nebo únoru, mohlo být mnoho věcí jasnějších. Takhle se ke všemu vyjadřují zpětně a zamotávají se do svých vyjádření, což bohužel působí velmi nedůvěryhodně,“ míní poslankyně a stínová ministryně vnitra.

„Nebyl důvod vrátné nevěřit.“ Policie se vyjádřila ke kamerám na fakultě, které zachytily vraha

Domácí

K tragické střelbě došlo 21. prosince loňského roku, kdy David K. ve čtvrtém patře fakulty na Palachově náměstí zabil 14 lidí, následně sebe a desítky zranil. Později vyšlo najevo, že měl na svědomí i dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese v polovině prosince i vraždu vlastního otce v bydlišti v Hostouni na Kladensku, přičemž informace o mrtvém dostala policie pár hodin před masakrem na fakultě.

Policisté následně na základě obdržených informací zamířili do budovy fakulty, kde se po střelci ptali, kamerové záznamy si ale neprohlédli a místo opustili. O několik desítek minut později začala v budově střelba. Bílých míst v postupu policie, zejména v počínání před střelbou, je ale vícero. Opoziční ANO proto na středu nechalo svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, na přetřes se tak pravděpodobně dostanou i neshodující se verze policie a univerzity ohledně možnosti zhlédnutí záznamů kamer.

Střelbou na fakultě by se mohl zabývat i senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost vedený Pavlem Fischerem. Vyzvala ho k tomu i nestranická senátorka zvolená za koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Hana Kordová Marvanová, jež zastupuje část rodin zasažených tragédií.

Marvanová: Že policie k zásahu na fakultě nebude říkat pravdu, to jsem nečekala

Domácí

„Je zcela namístě podrobit zásah policie proti šílenému střelci veřejné kontrole. Řada otázek zůstala půl roku stranou, což se odrazilo i na průběhu jednání senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Nyní, kdy bylo vyšetřování uzavřeno, je čas na odpovědi. Uvidíme více po mimořádné schůzi Sněmovny ve středu. Podle toho určíme další postup. Z toho, co vím, mi vyplývá jediné. Policie a Univerzita Karlova mají veřejnosti ještě co vysvětlovat,“ sdělil na dotaz Novinek šéf výboru Fischer. Například od Univerzity Karlovy by rád znal odpovědi na otázky, kdo měl na starosti oblast bezpečnosti, nebo jak to bylo právě s videozáznamem.

Že někdo nemluví pravdu, je patrné i dle koaličního poslance a člena bezpečnostního výboru Michala Zuny (TOP 09). Zatím prý ale nedokáže rozklíčovat kdo.

„Jedna z těch dvou stran neříká pravdu, ale jestli je to Policie ČR, nebo filozofická fakulta, neumím v tuto chvíli vyhodnotit… Měl jsem to už za vyřešené, ale tohle je věc, která do toho vrhá nový pohled,“ uvedl Zuna.

ANO chce mimořádnou schůzi ke střelbě na univerzitě

Domácí

Na vzniku vyšetřovací komise ke střelbě na fakultě trvá opoziční hnutí ANO, kde by se mohly objasnit mnohé nesrovnalosti. „Žádáme o ustavení sněmovní vyšetřovací komise, kde všichni vypovídají pod přísahou,“ vysvětlil Mašek.

Poslanec STAN Martin Exner považuje nynější honbu za odpověďmi ohledně postupu před zásahem za „lynč“ a diskuse je podle něj „nesmyslná“. Postup policie byl dle jeho názoru správný.

Postup policie prakticky od začátku hájí také ministr vnitra Rakušan, policejní prezident Martin Vondrášek i například šéf pražské policie Petr Matějček. Podle nich z interního šetření policie i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyplynuly prakticky jen nedostatky v komunikaci či analytice.

Šlo tomu zabránit, myslíme si to všichni, řekl bratr oběti střelby na fakultě

Domácí

Výběr článků

Načítám