Hlavní obsah

Oni nekandidují? Karlovarsko se potýká s nekompletními sadami volebních lístků

Karlovy Vary

Nemilé překvapení čekalo na část voličů v Karlovarském kraji. Sady volebních lístků v některých obálkách byly nekompletní. Podle hejtmanství došlo k chybě v tiskárně.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Volební lístky - ilustrační foto

Článek

„Jedna šarže byla vadná, podle tiskárny se to týká zhruba stovky z celkem skoro tří set tisíc vytištěných sad,“ řekl Novinkám Pavel Lehocký, volební koordinátor krajského úřadu.

Které okrsky byly konkrétně postiženy, není jasné. „Může jít o obce napříč celým krajem. Víme třeba o případu v karlovarské Moskevské ulici, stěžovali si i lidé v Chebu,“ uvedl Lehocký a dodal: „Pokud pamatuji, tak v jiných krajích se to občas přihodilo, u nás se to stalo poprvé.“

Chybí komunisté i ODS

Hejtmanství varuje na webu: „Mohou chybět hlasovací lístky: č. 74 MÍSTNÍ HNUTÍ NEZÁVISLÝCH ZA HARMONICKÝ ROZVOJ OBCÍ A MĚST, č. 75 Komunistická strana Čech a a Moravy, č. 76 Švýcarská demokracie, č. 85 Občanská demokratická strana, č. 89 Vize pro Karlovarský kraj, č. 91 Volba pro kraj.“ Kompletní sady budou k dispozici ve všech volebních místnostech.

Podle krajského lídra ODS Jiřího Vaněčka jde o závažný problém. „Nedá se to bagatelizovat. Už se ozvali aktivní podporovatelé hned několika stran a hnutí. Z toho se dá z hlediska pravděpodobnosti usuzovat, že ve skutečnosti byl počet nekompletních sad několikanásobně vyšší, než přiznává tiskárna,“ upozornil Vaněček.

„Nevím, jestli byla narušena regulérnost voleb, nejsem právník, stížnost zřejmě podávat nebudeme. Rozhodně však nemají všichni stejné šance,“ konstatoval Vaněček. „Skalní příznivce to neovlivní. Na nerozhodnuté voliče to dopad určitě má. Když vás v obálce nenajdou, mohou mít pocit, že vaše kandidátka neexistuje,“ dodal Vaněček.

Vnitro nabízí vyplaveným obcím, že jim udělá volby na klíč

Krajské volby
Související témata:

Výběr článků

Načítám