Hlavní obsah

Oni nás obětovali, nechali nás pod vodou, zlobí se lidé z ostravské Nové Vsi

Ostrava-Nová Ves

Kuriózní situace panovala v pondělí dopoledne v ostravské Nové Vsi. Část obvodu, ta severní, je totiž zcela pod vodou, jih obce stále bojuje. Aby nedošlo k zatopení i jižní Nové Vsi, tak podle místních hasiči utěsnili podchod mezi oběma částmi a vodu čerpají zpět do těch zatopených. A to se některým lidem nelíbí. Obec však tyto zprávy dementuje.

Zatopená Nová VesVideo: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

„Oni nás prostě obětovali. Nechají nás zcela zatopit vodou. Podívejte se, jak to tady vypadá, a hasiči utěsnili podchod a čerpají vodu, která uteče na jih, zase zpět k nám na sever, do zatopené části. Jsem nešťastný,“ svěřil se Novinkám jeden z obyvatel severní části Nové Vsi, důchodce Jiří.

Dodal, že mají dům do poloviny pod vodou. „A sousedům z vody trčí až druhé patro. Nikoho tady nezajímáme,“ posteskl si muž, udělal pár fotek na mobil a se slzami v očích odcházel zpátky na Svinovské mosty, kde měl zaparkované auto. To se mu podařilo před velkou vodou zachránit.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Lidé se přišli podívat na zkázu, kterou v severní části Nové Vsi udělala řeka Opava.

„My jsme jim říkali, ať tu hráz zasypou kameny. Jsme pod vodou, a ještě má přijít další vlna, protože jsou trhliny na protipovodňové hrázi u soutoku řeky Odry a Opavy. Je to katastrofa. A ještě nám tady čerpají vodu zpátky, aby se nedostala na jih Nové Vsi, a co my tady na severu?“ rozčiloval se další muž, který se musel z Nové Vsi evakuovat.

Situaci se jim snažili vysvětlit místní hasiči, kteří zde utěsňovali podchod a prováděli další práce. Vysvětlovali jim, že se snaží pouze dělat svou práci a chránit celou obec, lidem se to ale vůbec nelíbilo.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Hasiči se celou situaci snažili lidem vysvětlit.

Nová Ves byla v neděli zcela evakuována, protože hladina řeky Odry vystoupala na korunu protipovodňové hráze a měla podle prognóz ještě stoupat. Jenže nakonec se do Nové Vsi vylila řeka Opava, protože se na protipovodňové hrázi udělaly dvě 50metrové trhliny.

„Já tomu rozumím, že se jim to nelíbí. Mně by se to také nelíbilo. Je to hrůza, jak to tady vypadá. Vidíte ten dům? Tak oni to před rokem zrekonstruovali a teď ho mají pod vodou. Zastávky jsou taky pod vodou, všechno. Já bydlím na jihu, vodu tam ještě nemáme, ale bůhví, co se stane. Přišla jsem to zkontrolovat, jsem z toho nešťastná,“ svěřila se další obyvatelka Nové Vsi.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Lidé pozorují zaplavenou severní část ostravské Nové Vsi.

Obec zprávy dementuje

„Voda z řeky Opavy neustále stoupá a zaplavuje postupně další části Nové Vsi. Tato situace se nedá bohužel ovlivnit. V tuto chvíli je zaplavena valná část Ostravy vyjma Vítkovic a části Mariánských Hor. Předpoklad, že se situace změní, v tuto chvíli není. Odra sice klesá, ale Opava dokonává dílo zkázy,“ napsal na facebookový profil obvodu v pondělí jeho starosta Tomáš Lefner (SNK pro Novou Ves – LIST).

Dodal, že asi je na pořadu dne otázka, proč se tak dlouho hovoří a nic se neděje s plánovanou přehradou Nové Heřminovy na řece Opavě, která je hlavní příčinou těchto problémů. „Naši hasiči se ještě snaží o zázraky, ale zůstáváme spíše pesimisty,“ zkonstatoval starosta.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Utěsněný podchod mezi severní a jižní částí Nové Vsi, kde hasiči čerpají vodu zpět.

Upozornil, že není pravda to, že se hasiči pokoušejí zamezit průtoku vody z Osady na severní část obce. „Až se situace kapánek uklidní, umístíme zde jak snímky zábran, které tam byly před příchodem vody instalovány a které bohužel náporu vody neodolaly, tak i záznamy, jak se po čase do prostoru podchodu skládají pytle s pískem a bigbagy s materiálem. Bohužel snahy o uzavření podchodu byly neúspěšné,“ vysvětloval starosta.

Podle něj se při zahrazování podchodu bohužel děly ze strany postiženého obyvatelstva i činnosti, které se zatím nechystá zveřejnit. „Chápeme frustraci, ale vše má své morální hranice,“ shrnul.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Zatopená severní část ostravské Nové Vsi.

Ostravská část Nová Ves byla poničena vodou také při povodních v roce 1997. Voda tam tehdy dosahovala až k osmi metrům. Tehdy se však voda rozlila po celém obvodu a vydržela tam několik týdnů. Hodně rodinných domů muselo být zdemolováno, další byly poškozeny.

Dvě 50metrové trhliny v hrázi na soutoku Opavy a Odry: Voda z nich zalévá část Ostravy

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám