Hlavní obsah
Online

Morava stagnuje, stoupají řeky v jižních Čechách

Aktualizováno

Česko dál trápí záplavy a na některých místech ještě déšť. Záplavy si zatím vyžádaly tři oběti, sedm lidí se pohřešuje. Problémy s velkou vodou se v pondělí přesunuly i do Čech. Hladiny většiny horních a středních úseků zasažených toků jsou po kulminaci a nadále klesají. Vzestup se dá očekávat ještě na tocích odvodňujících Šumavu a Novohradské hory.

Záznam: Povodňová situace v ČR 16.9.2024Video: Sitour / Novinky.cz

Článek

Povodňové stavy v úterý v půl šesté ráno platily na 163 místech v Česku. V pondělí večer stoupala hladina řeky Moravy například v Olomouci a Kroměříži. Příčinou byly rozlivy vody z jejích menších přítoků, řeky Bečvy a z říčky Haná. Třetí stupeň povodňové aktivity je stále překročen na celém úseku Malše, na horní Lužnici a na Blanici pod vodním dílem Husinec.

Meteorologové předpokládají, že se teploty od úterý dostanou nad 20 stupňů Celsia. Ve středu a ve čtvrtek očekávají ojediněle bouřky, deště ale bude ubývat.

Pokračování on-line reportáže

Povodňové události budeme během úterý sledovat zde:

Policie řeší tři případy rabování

Hladina Labe na dolním toku dál stoupá

Na dolním toku Labe v Ústeckém kraji platí stále třetí povodňový stupeň. Hladina dál stoupá. Kulminaci očekávají vodohospodáři dnes večer, řeka by se měla na většině území udržet v korytě. Vyplývá to z informací Povodí Labe.

Zaplavena je silnice do Dolního Žlebu na Děčínsku a zatopena jsou některá pole, hřiště a volné plochy na Litoměřicku. Domy povodeň nezasáhla.

Naplněný Rožmberk

V následujících hodinách by se mohl naplnit rybník Rožmberk a mohl by začít vytékat bezpečnostním přelivem. Postupně by se tak zvýšila hladina řeky Lužnice. Některé silnice v obci Lužnice jsou uzavřeny.

Část Veselí nad Lužnicí je připraveno k evakuaci. Do města by voda měla dotéct zhruba pět hodin po naplnění rybníka.

Stupně ohrožení hlavně na jihu Čech

Povodňových stavů v Česku dál ubývá, ráno byly na 160 místech. Stupně ohrožení jsou hlavně na jihu Čech a také na Odře a Opavě, Dyji a Moravě a Labi.

Morava v Olomouci stagnuje

Hladina Moravy v Olomouci už stagnuje. Dosahuje 492 centimetrů, víc než půl metru nad stavem ohrožení. Vodu ve městě zadržela protipovodňová ochrana, řeka však zaplavila městskou část Chomoutov. Voda se do tamních ulic vylila místy až po pás, hladina tam však již začala klesat.

Vltava v Budějovicích na třetím stupni

Třetí, nejvyšší povodňový stupeň v úterý v 5:30 překonala Vltava v Českých Budějovicích, kde řeka od pondělního večera stoupla o více než půl metru. Kulminovat by měla během dopoledne. Pondělní vytrvalý déšť zvýšil na jihu Čech přes noc hladiny řek na mnoha místech.

Zvýšení způsobily pondělní deště v Novohradských horách, po nichž voda stekla do Malše, která se v Českých Budějovicích vlévá do Vltavy. Stoupnutí hladiny způsobily i srážky na Šumavě, které skončily ve Vltavě a jejích přítocích. Hladiny řek se v noci na dnešek zvýšily i na Blanici, Malši, Vltavě, Lužnici nebo Nežárce.

Zlepšení situace v Litovli

Voda ve městě klesá, to nejhorší mají obyvatelé za sebou, uvedl ve vysílání České televize Lubomír Broza (nestr.), starosta desetitisícového města, kam povodeň přišla v neděli před půlnocí.

Foto: Petr Horník, Novinky

Velká voda se prohnala městem Litovel. Na snímku část města Tři Dvory.

Otevřený most v Pardubicích

Pardubice otevřely pro lidi a MHD most Kpt. Bartoše přes Labe, uzavřený kvůli povodňovým náplavám. Lidé opět mohou i přes most a lávku přes Chrudimku.

Předpověď na úterý vypadá slibně

Podle předpovědi na úterý 17. září, kterou zveřejnil ČHMÚ, začne počasí v Česku ovlivňovat okraj tlakové výše nad severozápadní a severní Evropou. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 19 a 23 stupni Celsia, na jihozápadě a na Českomoravské vrchovině mezi 15 až 19 stupni, v 1000 metrech na horách bude kolem 14 stupňů, na Šumavě kolem 11. Bude zataženo až oblačno, v severní polovině území místy až polojasno.

Na jihu republiky se ještě mohou vyskytovat přeháňky, jinde by se měly srážky objevit jen ojediněle.

Ve středu by mohly teploty vystoupat až k 25 stupňům Celsia.

Nad ránem v Česku téměř neprší

V úterý nad ránem se v Česku nevyskytují téměř žádné srážky. Prší jen drobně v některých oblastech zejména v jihozápadní části republiky. Půda je však nasycená a hladiny některých řek stále mohou stoupat.

Míst s dosaženým stupněm povodňové aktivity je momentálně 169, to je o 11 méně, než tomu bylo o půlnoci.

Morava v Kroměříži už klesá

Řeka Morava bude podle hydrologické předpovědi pozvolna kulminovat nad hranicí třetího povodňového stupně. Podle reportéra České televize už hladina řeky v Kroměříži klesá.

V celém Česku bylo dvě hodiny po půlnoci 56 míst, kde voda dosahovala třetího stupně povodňové aktivity. Situace označovaná jako extrémní povodeň ale už na žádném místě nebyla. Celkem je v tuto chvíli 177 míst se stupněm povodňové aktivity.

Hladiny většinou klesají

Horní a střední úseky rozvodněných toků v Česku většinou klesají. Míst s dosaženým povodňovým stupněm ubylo za 24 hodin více než 40 na 179.

Stovky lidí v polské Nise opravují hráz

Stovky obyvatel polského města Nisa se v noci na úterý zapojily spolu s vojáky a hasiči do opravy a zpevnění poškozené protipovodňové hráze, jejíž zhroucení by vedlo k zaplavení centra města, uvedla polská média. Město se 44 tisíci obyvateli leží v Opolském vojvodství nedaleko českých Mikulovic.

Stoupá hladina Rožmberka

Hladina největšího českého rybníka stoupá každou hodinu o zhruba devět centimetrů. Voda by bezpečnostním přelivem měla začít přetékat mezi 6. a 7. hodinou ranní, uvedla z místa reportérka České televize. Situace bude mít vliv na výšku hladiny řeky Lužnice.

Povodňový stupeň platí na 180 místech

Během posledních šesti hodin napršelo na většině území 2 až 8 mm, na jihu Čech 5 až 20 mm, na severu Čech místy až 15 mm srážek. Některý z povodňových stupňů platí aktuálně na 180 místech republiky, uvedl ČHMÚ.

NačítámNačíst starší příspěvky
Související témata:

Výběr článků

Načítám