Hlavní obsah

Hrozí nekontrolovaný příliv dobrovolníků. Hejtman omezil vstup do Jeseníku

Jeseník
Aktualizováno

Olomoucký kraj v pátek v poledne omezil vstup do záplavami zdevastovaného Jeseníku a několika okolních obcí. Hejtmanství tak chce předejít nekontrolovanému přílivu velkého množství dobrovolníků i zvědavců, který by mohl o víkendu zkomplikovat záchranné a úklidové práce. Nařízení vydal hejtman Josef Suchánek (STAN).

Foto: Petr Marek

V Jeseníku napáchala voda značné škody.

Článek

Do Jeseníku a okolních obcí se tak v příštích dnech dostanou pouze předem zaregistrovaní dobrovolníci, místní lidé, jejich příbuzní, hosté ubytovaní v tamních hotelech a penzionech, příslušníci integrovaného záchranného systému, vojáci, zaměstnanci jesenických firem, pracovníci médií či osoby vykonávající činnosti spojené se zajištěním voleb.

Policejní kontroly a pokuty

Omezení vstupu platí od 20. září od 12.00 do odvolání. Na přístupových silnicích jsou už policejní kontroly. Za porušení nařízení hrozí pokuta.

Nařízení bylo vydáno kvůli hrozbě kolapsu záchranných prací a na základě požadavku policie a hasičského záchranného sboru. Hrozilo totiž, že na Jesenicku tisíce neregistrovaných dobrovolníků zablokují přístupové cesty a omezí tak například průjezd záchranných složek.

FOTO: Apokalypsa v Jeseníku po povodních

Domácí

„Každé krizové řízení musí být koordinované. Proto jsme předem vyzvali všechny lidi, kteří chtějí na Jesenicku pomáhat, aby se registrovali. Děkuji všem, kteří tak učinili. Nekoordinovaný příval dobrovolníků by totiž komplikoval nejen průběh odklízecích prací, ale nebezpečí by hrozilo i těm, kteří by do Jeseníku a okolí vyrazili na vlastní pěst – řada silnic úplně chybí, další jsou podmáčené a hrozí jejich zborcení,“ zdůraznil Suchánek.

Jeseník a přilehlé okolí postihla rozsáhlá povodeň.Video: Jan Handrejch, Novinky

Živelný nával neohlášených dobrovolníků, kteří se před víkendem do Jeseníků podle dostupných informací chystají, by mohl na místě podstatně ztížit průběh záchranných a úklidových prací.

Jde o bezpečnost

„Z důvodu bezpečnosti obyvatel Jesenicka je potřeba snížit dopravní zátěž v území. Pracují zde místní lidé, kteří odklízejí následky povodní. Nasazeno je přes 600 hasičů a příslušníků Armády ČR, kteří používají asi 240 kusů těžké hasičské a armádní techniky,“ uvedlo hejtmanství.

„Likvidační práce jsou velice náročné, usilovně pracujeme na obnově infrastruktury a území tak, aby se lidé mohli vrátit co nejdříve domů a aby vše fungovalo v co nejkratším možném čase. Přetížená doprava nám vše ale značně zdržuje, proto jsme přistoupili společně k tomuto opatření a žádáme veřejnost o jeho dodržování,“ řekl ředitel Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karel Kolářík.

Při povodni přišla o vše. Náhradní ubytování jí nabídli jedině bez psa

Domácí

Odstavné parkoviště u skiareálu

Policejní hlídky budou na příjezdových cestách kontrolovat přijíždějící vozidla a do lokality vpustí pouze určené osoby. Pro registrované dobrovolníky bude připraveno odstavné parkoviště u skiareálu v obci Filipovice, které je dostupné přes Červenohorské sedlo. Zde budou přistaveny autobusy, které je budou svážet do postižené oblasti.

„Cílem policie je zajistit bezpečnost nejen místních občanů, ale i těch, kteří přijíždějí pomáhat. Děkuji všem, kteří chtějí být v povodní postižené oblasti nápomocni, a současně je prosím o trpělivost a aby dbali pokynů policistů. Každá pomoc, která má mít smysl, musí být koordinovaná. Uděláme vše pro to, aby se pomoc dostala na určená místa,“ doplnil krajský policejní ředitel v Olomouci Tomáš Landsfeld.

Na Jesenicku voda opadla, všichni se tam vzpamatovávají z hrůzy a začínají uklízet

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám