Hlavní obsah

Omezení dostupnosti alkoholu mají Piráti v programu. Teď se k němu raději nehlásí

Omezení prodejní doby alkoholu není na pořadu dne, říká šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. O tom, zda vůbec omezení prodeje podle denní doby straníci a pirátští příznivci chtějí, se od konce července hlasuje i na jejich stranickém fóru. Do popředí zájmu se tato otázka dostala v souvislosti s vyjádřením pirátské expertky na oblast závislostí Janky Michailidu, která na otázku, zda by podpořila omezení doby prodeje, odpověděla kladně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek

Článek

Výsledky v sobotu dopoledne ukazovaly že tři čtvrtiny hlasujících jsou proti omezení povolené doby prodeje alkoholu. Ankety se v té době účastnilo 130 hlasujících.

Omezení dostupnosti legálních návykových látek, tedy i alkoholu, přitom Piráti zmiňovali už ve svém programu pro sněmovní volby v roce 2021.

Piráti vyzvali Ferjenčíka, aby za ně do sněmovních voleb nekandidoval

Volby do Senátu

V jejich programovém dokumentu „Stanovisko Pirátů k prevenci vzniku rizikového návykového chování a snižování škod s ním spojených“ z ledna 2021 přímo stojí: „Světová zdravotnická organizace (WHO) na základě studií úspěšných politik v oblasti legálních návykových látek doporučuje několik základních regulatorních opatření, která Piráti podporují.“ Hned prvním doporučením je právě omezení dostupnosti. Jako příklad je uveden zákaz prodeje a jeho podávání od určitého věku, ale i omezení času a místa prodeje a omezení reklamy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) na základě studií úspěšných politik v oblasti legálních návykových látek doporučuje několik základních regulatorních opatření, která Piráti podporují: Omezení dostupnosti - zákaz prodeje a podávání do určitého věku, omezení času a místa prodeje, omezení reklamy.
Stanovisko Pirátů k prevenci vzniku rizikového návykového chování a snižování škod s ním spojených (leden 2021)

Na pirátské Stanovisko pak odkazuje i společný volební program koalice Pirátů a Starostů pro sněmovní volby 2021. Tam stojí, že „řešením návykového chování je politika založená na snižování rizik, pomoci a rozumné regulaci“. A docílit se toho má mimo jiné úpravou daňových zákonů a úrovní striktnosti regulace podle reálné společenské nebezpečnosti látek. Zde pak program odkazuje právě k pirátskému dokumentu věnujícímu se závislostem.

K slovům uvedených v programu se však nyní významně nehlásí ani jeho hlavní garant, dnes předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Osobně nejsem příznivec zavírání večerek,“ uvedl pro Novinky. „Je to ale hlavně na osobní zodpovědnosti,“ dodal.

Michálek: Ať si rozhodují radnice a s rozumem

Alkoholismus a s ním spojené násilí či kriminalitu ale prý za problém považuje a ministerstvo zdravotnictví by s tím mělo „něco dělat“.

Zákaz večerního prodeje alkoholu pak řadí spíš k pravomocím radnic, které by ho mohly využívat v místech, kde jsou reálné potíže s opilstvím. „Pravidla by měla být nastavena rozumně. Před deseti lety jsme třeba protestovali proti pražské vyhlášce, podle které si člověk nemohl dát sklenku sektu na pikniku na Petříně. Tak daleko bych nerad došel,“ uvedl.

Proč tedy Piráti před volbami psali, že podporují opatření, kam patří mimo jiné i omezení doby prodeje? „Hledáte rozpor někde, kde není,“ uvedl jen.

Co navrhují Michailidu a poslankyně Kocmanová

Téma omezení prodejní doby alkoholu se dostalo do středu pozornosti jako vedlejší produkt snah poslankyně a místopředsedkyně Pirátů Kláry Kocmanové a pirátské expertky na oblast závislostí Janky Michailidu. Ty přišly s návrhem zákazu reklamy na alkohol v televizi a rádiu mezi 6. a 22. hodinou a zavedením podobných varovných etiket, jako jsou na krabičkách cigaret.

V rozhovoru pro iDnes pak Michailidu řekla, že se doslechla, že ministerstvo zdravotnictví je nakloněno debatě o době omezení prodeje v nočních hodinách. „Ano, my bychom takové opatření uvítali,“ odpověděla dále na otázku, jak se k takovému opatření staví.

Novinkám pak řekla, že není ani pro prohibici, ani pro přísné zákazy. „Látky by měly být regulovány podle míry jejich škodlivosti. Alkohol, který způsobuje škody ve výši přibližně 60 miliard korun ročně, je v současnosti regulován velmi benevolentně,“ uvedla.

Nechybělo mnoho a obhajoba omezení doby prodeje alkoholu stála Michailidu politickou budoucnost. Piráti na svém Fóru totiž koncem týdne hlasovali, zda jí doporučit, aby se do roku 2026 neucházela o veřejnou funkci. Její kritici jí vyčítali sobeckost a že si prý svými výroky bere stranu jako rukojmí.

Michailidu hlasování těsně ustála. Překvapení některých spolustraníků si vysvětluje jednoduše - téma doposud blíže nesledovali. A že měla být trestána za témata pirátského programu? „Byl by to nepěkný precedent, který by měl potenciál směřovat stranu mimo kurz daný programovými dokumenty založenými na pirátských hodnotách a vědecké evidenci,“ dodala.

Ferjenčíkovi doporučili nekandidovat

Obdobně pak Piráti přednedávnem hlasovali o politické budoucnosti exposlance Mikuláše Ferjenčíka. Tomu část Pirátů vyčítá jeho osobní kampaň v evropských volbách, ve které vystupoval jako Ježíš a pro svá videa využil nebe podobné tomu z pohádky Anděl Páně. Svých straníků se na názor neptal, ke kampani se přidal jako „třetí osoba“. Na rozdíl od Michailidu ale Ferjenčík doporučení nekandidovat do roku 2026, tedy i v následujících sněmovních volbách, obdržel.

Bartoš se omluvil za problémy s digitalizací stavebního řízení

Ekonomika

Výběr článků

Načítám