Hlavní obsah

Omezení derivátů HHC a kratomu Senát schválil

Senátoři ve středu potvrdili omezení prodeje látek, jako je kratom či konopí s nízkým obsahem THC. Počítá s tím novela zákona o návykových látkách, která prošla ve znění schváleném Sněmovnou. Pokud ji podepíše prezident, měla by začít platit od prosince.

Foto: Envanto

Kratom

Článek

Novela počítá s tím, že výrobky s psychomodulačními látkami budou dostupné pouze ve specializovaných prodejnách, kde si je budou moci koupit dospělí. Nebude již možné, aby připomínaly hračky či cukrovinky a zapovězen bude rovněž jejich prodej v automatech. Prodej na internetu bude rovněž omezen. Počítá se i se zákazem reklamy.

Novela je reakcí na zákaz prodeje výrobků obsahujících HHC, THCP a HHC-O, který platí od března. O zařazení na seznam psychomodulačních látek by rozhodovala vláda na základě návrhu ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Sněmovna novelu schválila již v květnu, materiál následně čekal na to, zda Evropská komise navrhovaný zákaz vývozu předmětných látek nebo jejich přeshraniční prodej neoznačí za zásah do společného trhu.

Adiktolog: U nově nabízených kanabinoidů neznáme účinky

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám