Hlavní obsah

Ombudsman se zastal neslyšícího ajťáka, škola jej nechtěla přijmout ke studiu

Brno

Do neuvěřitelného kolotoče dohadování se dostal mladý neslyšící ajťák z Moravy. Absolvent aplikované informatiky na vysoké škole přišel o práci. Chtěl si v rámci rekvalifikace udělat kurz na tvorbu webů, aby uspěl při hledání zaměstnání. Na škole, která kurz pořádala, ale narazil na takový nezájem umožnit mu studium, že si kurz udělal raději jinde.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ombudsman Stanislav Křeček

Článek

Celá událost muže naštvala do té míry, že o věci informoval ombudsmana Stanislava Křečka, který zjednal nápravu.

„Vzdělávací společnost musí podle antidiskriminačního zákona umožnit účast neslyšícímu zájemci o IT rekvalifikační kurz za pomoci online přepisu, pokud to pro ni není nepřiměřeně zatěžující, což v tomto případě rozhodně nebylo,“ řekl Novinkám veřejný ochránce práv.

Omluvili se a nabídli jiný kurz

Škola přitom při jednání s neslyšícím přicházela stále s novými důvody, proč jej nemůže vzít do kurzu, a nakonec s ním přestala komunikovat. Dělo se tak za situace, kdy postižený na všechny námitky vzdělávací instituce reagoval s návrhy, jak je řešit. Dokonce si zajistil podporu České unie neslyšících, která by vše potřebné ke studiu zajistila, škola by neměla žádné náklady.

Mnohé problémy řešit jde, jen se musí chtít.
Stanislav Křeček, ombudsman

„Vzdělávací společnost stěžovatele nepřímo diskriminovala, když nepřijala přiměřené opatření v podobě umožnění online přepisu kurzu tak, aby se stěžovatel mohl zúčastnit IT rekvalifikačního kurzu. Nezdá se, že by toto opatření bylo pro společnost nepřiměřeně zatěžující,“ zdůraznil Křeček. Škola se po jeho poučení chytila za nos, neslyšícímu informatikovi se omluvila a jako satisfakci mu nabídla zdarma jiný IT kurz v hodnotě 25 tisíc korun.

Nezaměstnaní mohou přijít o podporu i za pouhý podpis pracovní dohody, varuje ombudsman

Domácí

Dlouhý seznam výhrad

Seznam, „proč to nepůjde“, při jednání o účasti na kurzu byl ze strany školy poměrně dlouhý. „Fyzická přítomnost tlumočníka nebo přepisovatele na kurzu nebude možná kvůli omezené kapacitě učebny,“ zaznělo nejprve. Padl proto návrh nahradit jej on-line přepisem. Pak měla společnost obavy z porušení ochrany osobních údajů, konkrétně z toho, že na pořízené hlasové nahrávce by byly hlasy ostatních účastníků kurzu, k čemuž společnost nemá oprávnění. Neslyšící nabídl, že využije online simultánní přepis mluvené řeči v reálném čase a žádné nahrávky tedy vůbec nevzniknou.

StB si o něm vedla detailní záznamy, senior má díky nim vyšší důchod

Domácí

Další výhrady směřovaly k tomu, že jde o odborná témata a přepis informací by nemohl zachytit odborné detaily. Unie neslyšících ale umí zajistit přepisovatele, kteří rozumí i IT terminologii, takže přepis je odborný. Asi poslední výhradou byly výpadky internetu v budově vzdělávací instituce, které by mohly přerušit on-line přepis přednášky. V tomto případě muž vysvětlil škole, že celou záležitost lze velmi jednoduše řešit připojením přes mobil.

„Mrzí mě, že vzdělávací společnost poté, co se dozvěděla, že s ochranou osobních údajů by neměl být problém, už nepokračovala v dialogu se stěžovatelem a přepisující organizací s cílem najít vhodné řešení situace. Jsem ale rád, že jsme pak dosáhli smíru. Na tomto příkladu chceme ukázat, že mnohé problémy řešit jde, jen se musí chtít,“ doplnil veřejný ochránce práv.

Musel zaplatit za odpad v Brně za syny, přestože žijí v Německu a ve městě byli jen jednou

Domácí

Výběr článků

Načítám