Hlavní obsah

Okupanti domů – hlásá renovovaný nápis, který v Brně přežil od roku 1968

Jde svým způsobem o jedinečný dokument doby. Podobných nápisů, kterých bylo po jednadvacátém srpnu 1968 v celém Československu mnoho, se totiž moc nedochovalo. Bývalý režim je důsledně nechal odstranit. O to vzácnější je proto kdysi vytvořený nápis, který je na zídce předzahrádky v Merhautově ulici v Brně před domem 77. Je v azbuce - захватчики домой -a nabádá okupanty k návratu domů.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Nápis na zdi předzahrádky u domu v brněnské Merhautově ulici přežil dlouhých 56 let. Nyní na domě bude i pamětní deska.

Článek

Muzeum města Brna ve spolupráci s místními obyvateli, Moravským zemským muzeem, organizací Paměť národa a městskou částí Brno – Sever odhalí 21. srpna právě na tomto domě pamětní desku. Jde totiž o jednu z posledních dochovaných památek na spontánní protest obyvatel Brna proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Vzpomínka na těžké časy

Nápis v Merhautově ulici vznikl v tehdejších dnech a přečkal dlouhých 56 let jako memento vypjatých událostí konce srpna. „Nápis byl zakonzervován tak, aby zůstal viditelný i do budoucnosti,“ řekla Novinkám mluvčí Muzea města Brna Barbora Kachlířová.

„Tento nápis je připomínkou odvahy a solidarity brněnských obyvatel v těžkých časech. Muzeum města Brna se zavázalo zachovat tuto důležitou část naší historie jako svědectví odvahy a odporu našich předků,“ řekl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Svoboda není samozřejmost

„Vzhledem k tomu, že jsem se narodil v listopadu 1968 a od té doby žiji nedaleko, tak kolem toho nápisu chodím a jezdím celý život. Když se ozval pamětník Petr Feld a požádal o možnost jeho zachování, překvapilo mě, že jde o jediný v Brně dochovaný nápis dokládající odpor Brňanů proti invazi spřátelených vojsk. Jsem velice rád, že jsme mohli jako městská část přispět k jeho zachování. Tento nápis nám všem stále připomíná, že svobodný život není samozřejmostí, protože stejně jako tehdy, než se nadějeme, mohou tudy projíždět cizí tanky,“ dodal starosta městské části Brno – sever Martin Maleček. Slavnostní odhalení pamětní desky se uskuteční 21. srpna v půl dvanácté.

„Jde o připomínku odvahy a solidarity brněnských obyvatel v těžkých časech. Muzeum města Brna se zavázalo zachovat tuto důležitou část naší historie jako svědectví odvahy a odporu našich předků,“ doplnil ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Atmosféra let 1968 až 89 viděná bez příkras

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám