Hlavní obsah

Okamura má zaplatit pokutu 20 tisíc za přirovnání Bartoška k Hitlerovi

Aktualizováno

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura má zaplatit pokutu 20 tisíc korun za svá slova, jimiž v květnu na plénu Poslanecké sněmovny nazval místopředsedu dolní komory parlamentu Jana Bartoška (KDU-ČSL) „novodobým Hitlerem“. Rozhodl o tom v úterý sněmovní mandátní a imunitní výbor.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Tomio Okamura

Článek

V rámci disciplinárního řízení mohl výbor poslanci nařídit omluvu za nevhodný výrok nebo uložit pokutu až do výše jednoho platu. Proti tomu se ale může Okamura odvolat k plénu Sněmovny, což už v úterý v reakci na rozhodnutí výboru oznámil, že učiní. „Bude tam pokračovat veřejně tento politický monstrproces vůči opozici. Vyzvu vládní koalici, aby těch dvacet tisíc, které propadnou do státního rozpočtu, dala na dobročinné účely, na pracující matky samoživitelky. Tato šaráda bude pokračovat,“ avizoval Okamura v úterý ve svém videu.

„Debatovali jsme o možnosti uložení obou těch disciplinárních opatření. Naprosto racionálnější nám přišlo uložit pokutu než téměř možná nevymahatelnou omluvu,“ zdůvodnil rozhodnutí místopředseda výboru Pavel Staněk (ODS). Šéfka výboru Helena Válková (ANO) dodala, že k uložení omluvy nepřistoupili kvůli tomu, že Okamura opakovaně řekl, že se omlouvat nehodlá.

Bartošek rozhodnutí výboru ocenil. „Rozhodnutí mandátového a imunitního výboru vítám. Označovat kohokoli za Hitlera je naprosto nepřijatelné v jakémkoli prostředí vůči komukoli. Jsem rád, že zvítězila slušnost,“ sdělil Novinkám.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL)

Šéf SPD pronesl výrok na květnové mimořádné schůzi ke korespondenční volbě, proti níž opozice tvrdě bojovala. Směrem k Bartoškovi tehdy prohlásil: „takový novodobý Hitler je to taky, jako jo. Mně tak připadá vždycky ta jeho dikce. A mně třeba voliči píšou často, že ještě knírek dát, a je to jako úplně ta dikce.“ Dále pak Bartoška a lidovce obvinil, že na SPD pořádali „pogromy“ a Okamura pak prý musel čelit řadě trestních oznámení.

Bartošek ho za tato slova dal k mandátovému a imunitnímu výboru. Podle něj totiž byly výroky v rozporu s „lidskou slušností i jednacím řádem Sněmovny“.

Okamura následně tehdy odmítl, že by se něčeho dopustil: „Řekl jsem, nikoliv, že je pan Bartošek novodobý Hitler, ale že jeho dikce mi připadá jako takový novodobý Hitler.

K tomu mě nepřinutíte. Okamura se Bartoškovi za přirovnání k Hitlerovi neomluví

Domácí

Výběr článků

Načítám