Hlavní obsah

Ohrozili jsme peníze velkých kluků z ODS, řekl Bartoš o svém konci a omluvil se

Končící ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) se veřejnosti omluvil za to, že před spuštěním digitálního stavebního řízení neinformoval o problémech dostatečně. Měl podle svých slov zdůraznit, že systém budou provázet porodní bolesti a že bude spuštěn v omezené podobě. Bartoš ve svém projevu na sociální síti X několikrát zaútočil na ODS, zabránil prý tunelu firem napojených na tuto stranu a ohrozil peníze „velkých kluků kolem ODS“.

Foto: Petr Horník, Novinky

Na snímku odvolaný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) se rozhodl Bartoše odvolat kvůli nezvládnutému stavebnímu řízení. „Digitální stavební řízení a jeho spuštění opravdu provází problémy, které jsem ale nikdy nezastíral a mrzí mě,“ řekl nyní Bartoš. A hned si rýpl do strany premiéra Fialy. „Vývoj žádného takto obřího projektu se nemůže z podstaty věci obejít bez chyb, natož ve státním prostředí a situaci, kdy jsem zrušil připravený a dlouhodobý tunel firem napojených na ODS,“ řekl Bartoš.

„S digitalizací stavebního řízení se pojí miliardový byznys některých firem zapojených v ICT unii, zájmové organizaci vedené vlivným členem ODS Zdeňkem Zajíčkem, ať už jde o byznys firem, které dopředu počítaly s o miliardu předraženými zakázkami na nový systém, které jsem utnul, nebo byznys dodavatele původního systému, který měl po léta pod palcem osmdesát procent trhu a nechtěl na tom nic měnit,“ pokračoval dosluhující ministr.

„Tyhle vazby jsem přetnul, udělal jsem otevřené výběrové řízení a připravil nový centrální systém pro stavební úřady. V momentě, kdy jsem sáhl dlouhodobým dodavatelům státu na byznys, začaly problémy, jejichž evidentním cílem je buď zastavit celý projekt, nebo jeho realizaci aspoň výrazně snížit,“ uvedl ministr.

Pavel se bude při odvolání Bartoše řídit ústavou

Domácí

Jmenoval i ministra dopravy Martina Kupku (ODS), jenž od Fialy dostal digitalizaci stavebního řízení tento týden na starost. „Pouhý den po předání agendy digitalizace ODS ministr dopravy Kupka oznámil, že otevírá cestu původnímu dodavateli, který si tak může zachovat tenhle lukrativní byznys,“ má jasno Bartoš.

Přiznal dvě chyby. „Měl jsem před spuštěním systému explicitněji a jasněji informovat, že jej budou provázet porodní bolesti a bude dodán, vzhledem k zásahům antimonopolního úřadu, jen v omezené podobě, a připravit tak na to také stavební úřady a hledat cesty, jak jim ulevit. To se nestalo, za to se omlouvám,“ popsal stále ještě předseda Pirátů.

„Moje druhá zásadní chyba byla, že jsem ve snaze společnými silami dodat hmatatelné služby občanům a zlepšit jejich život podcenil, co se stane, když ohrozíte peníze velkých kluků kolem ODS,“ dodal ministr.

Rakušan: Odvoláním Bartoše mě premiér překvapil

Domácí

Jeho odvolání prý přišlo ve chvíli, kdy se systém zlepšoval. „Stavebních řízení bylo v našich informačních systémech dokončeno již takřka 1200, z toho 85 procent skončilo schválením. Podíl dokončených řízení roste rychleji než počet běžících a tempo odbavování se stále zrychluje,“ počítal Bartoš.

Premiér to však viděl docela jinak, ve středu například prohlásil: „Opakovaně jsme se ho ptali na vládě, nabízeli jsme pomoc. Drželi jsme ho i na veřejnosti, žádná kritika, která by dehonestovala jeho práci, nebyla. Opakovaně nám říkal: Všechno je v pořádku, běží to, zvládnu to. Systém nefungoval ani v září a těch stížností je čím dál víc,“ dodal Fiala.

Bartoš si podle něj nepřipouštěl hloubku problému a musel tak přistoupit k jeho odvolání. Pirátský předseda následně oznámil, že jeho strana odejde z vlády, tedy včetně ministra pro legislativu Michala Šalomouna a ministra zahraničí Jana Lipavského. Není však jasné, zda ministr Lipavský vládu opustí, zatím sdělil, že v případě demise ukončí také své členství u Pirátů.

Drželi jsme ho dlouho, ale není schopen vnímat realitu, řekl Fiala o Bartošovi

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám