Hlavní obsah

Odškodňování nezákonně sterilizovaných žen se vleče, stížností přibývá

Stovky žen se stále domáhají od státu odškodnění za protiprávní sterilizaci. Na průtahy ze strany ministerstva zdravotnictví upozorňuje část advokátů i ombudsman. Šance mnohých žadatelek se ale s červencovým rozsudkem Nejvyššího správního soudu zvýšila. Kvůli chybějícím zdravotním dokumentům, které by sterilizaci doložily, s nárokem často ženy neuspěly. Podle soudu musí být ale stát vstřícnější. Žádat mohou už jen do konce roku.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Nejvyšší správní soud stanovil poměrně jasný rámec a myslím, že už ministerstvo nemá moc prostoru k tomu, aby se pokusilo předchozí (zamítavé) rozhodnutí zopakovat. Mají samozřejmě plné právo věc zhodnotit, ale musí se pohybovat v rámci toho, co soud řekl,“ sdělil Novinkám advokát David Strupek, který zastupoval jednu z poškozených žen, Vlastu Holubovou. Verdiktu se už bohužel nedožila.

Soud ale jasně řekl, že musí stát, který je za situaci spoluodpovědný, změnit přístup a nelpět na doložení zdravotní dokumentace, když je široce známo, že byla z velké části skartována. Ženy ji nemají jak získat, často už ji nemají ani nemocnice.

Smůla, skartováno, snažilo se ministerstvo zazdít odškodnění za sterilizaci. Soud ho klepl přes prsty

Krimi

Ministerstvo má podle červencového verdiktu zohlednit i jiné indicie, které dělají nárok „věrohodným“. Přezkoumat musí i případ Vlasty Holubové. Na vyřízení ale čeká celkem 617 žádostí.

Advokát Strupek zastupuje hned několik žen. „Jsou tam i jednotlivci, kterým se to stalo až po změně režimu, případně po roce 2000. Většina případů je ale z období před rokem 1989,“ doplnil.

Mezi poškozenými jsou velmi často romské ženy, které byly v mládí při porodu v nemocnici i nedobrovolně či nevědomky sterilizovány. Odehrávalo se to od roku 1966 až do roku 2010, kdy vypátral Deník N poslední takový případ.

„Jsme zahlceni“

O náhradu ve výši 300 tisíc korun mohou ženy žádat do konce letošního roku. Učinily tak už v 1918 případech. Ministerstvo jich vyřídilo asi 1300, ovšem jen polovině částku přiznalo.

Názor změnilo letos ve třech případech až v reakci na rozhodnutí soudu. Mluvčí resortu Ondřej Jakob uvedl, že stále desítky soudních sporů běží a čekají na jejich výsledek.

Stížnosti se ale množí. Na to, že stát nedodržuje dvouměsíční lhůtu pro vyřízení žádostí, i to, že neuznává jiné důkazy než oficiální dokumentaci.

„Ombudsman do konce srpna 2024 dostal 90 stížností na problémy při vyřizování žádostí o odškodnění za protiprávní sterilizace,“ řekla Novinkám mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Markéta Bočková s tím, že některé ženy je oslovily opakovaně.

Z devětapadesáti šetření zjistili pochybení resortu v 15 případech, třeba při hodnocení důkazů. „Šlo například o chybějící žádosti o provedení sterilizace, chybějící nebo neúplný informovaný souhlas se zákrokem, případně o zákroku rozhodovala neúplná sterilizační komise co do počtu členů nebo složení. V takových případech mělo ministerstvo odškodnění přiznat, ale neudělalo to,“ upřesnila Bočková.

Na průtahy ombudsman upozornil v dalších 17 případech. Ministerstvo se hájí tím, že s takovým náporem zákonodárci nepočítali a situace se zlepšuje.

„Vzhledem k enormnímu počtu žádostí, mnohdy složitému dohledáváni zdravotnické dokumentace a v mnoha případech i složité komunikaci s žadatelkami, které vyzýváme k doplnění, nelze v řadě případů vyřídit žádosti v 60denní lhůtě. Ale postupně dochází ke zrychlování řízení,“ reagoval na výtky mluvčí Jakob. Jiné zákony podle něj dávají na rozhodnutí půl roku.

Zákon k odškodnění byl přijat v roce 2021. Stát dosud vyplatil 189 milionů korun.

Barbarská praktika z minulosti, vítají politici verdikt o kastraci při změně pohlaví. Lidovci nejásají

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám