Hlavní obsah

ODS si výrazně polepšila, SPD se dál propadá

Aktualizováno

Sněmovní volby by v srpnu podle agentury NMS Market Research vyhrálo se skoro 30 procenty podpory ANO. Druhá by skončila ODS, která oproti červenci vyrostla o tři procentní body na 14,3 procenta. Naopak SPD Tomia Okamury zažívá další pokles obliby mezi svými voliči.

Článek

V srpnu by SPD volilo už jen šest procent voličů, přitom v dubnu preferovalo hnutí SPD 9,1 procenta. „SPD nyní naplňuje svůj volební potenciál ze dvou třetin, většina ze zbytku potenciálních voličů by dala přednost hnutí ANO,“ uvedla agentura.

ODS by získala 14,3 % hlasů. „To je o tři procentní body více než v červenci a jde o největší meziměsíční nárůst ze všech měřených stran.“

Podle průzkumu má nejstabilnější podporu hnutí STAN, nyní by ho volilo 9,6 procenta. „Má však nejmenší volební jádro (1,5 %) a jeho voliči při volbách často nakonec upřednostní jinou stranu, jako v posledních volbách do Evropského parlamentu,“ poznamenali průzkumníci.

Klesat začali piráti, ty by volilo osm procent, což je o 1,1 procenta méně než v červenci. Zřejmě se na jejich preference promítly potíže s digitalizovaným systémem stavebního řízení, za které sklízí kritiku šéf pirátů Ivan Bartoš.

Motoristé premiérově těsně pod hranicí zvolení

Poprvé agentura začala měřit popularitu Motoristů sobě. Ty by volilo 4,1 procenta respondentů. To ale mělo vliv na pokles podpory Přísahy. Její preference klesly ze 7,2 procenta na 4,6 procenta. Obě strany spolu kandidovaly do Evropského parlamentu a získaly 10,3 procenta.

Do Sněmovny by se probojovali ještě komunisté, které by volilo 5,7 procenta lidí. Naopak pětiprocentní hranici nutnou ke vstupu do Sněmovny by nepřekonala vládní TOP 09 (4,7%) ani lidovci (2,4%).

Umělá inteligence puštěná ze řetězu. Kampaně nemají pravidla

AI

Výběr článků

Načítám