Hlavní obsah

ODS se zděsila výsledků a řeší, co dál a s kým vůbec

Výsledky voleb – těch krajských a prvního kola senátních – zacloumaly s ODS jako dlouho nic. Po fiasku strany v některých krajích, s čímž kontrastují vysoké zisky hnutí ANO, se otevřela stavidla, která dosud držela na uzdě vnitrostranické kritiky premiéra Petra Fialy a jeho politiky, jež se opírá o koalici Spolu a vymezování se vůči Andreji Babišovi.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Předseda ODS a premiér Petr Fiala

Článek

Kritikou koalice Spolu se už dříve netajil jihočeský hejtman Martin Kuba, podle kterého by se ODS měla vrátit k samostatným kandidátkám. Nyní je o to víc na koni, protože sám se značkou ODS získal ve svém kraji přes 47 procent hlasů.

„Situaci nejde bagatelizovat. To, co se stalo, bych považoval z pohledu příštího roku a parlamentních voleb za velmi špatný výsledek,“ komentoval po volbách celkový výsledek své strany.

A pochybností ohledně koalice – na jejímž úspěchu či neúspěchu je přímo závislá politická kariéra Petra Fialy – začíná přibývat. Občanští demokraté dumají, zda její benefity nesklízejí spíš jejich slabší partneři – lidovci a TOP 09. 

ODS neví, co s Kubou

Domácí

„Obavu ze sněmovních voleb máme“

V pondělí řešila výsledky voleb pražská ODS a podle informací Novinek nadšený nikdo nebyl. „Obavu ze sněmovních voleb máme,“ přiznal místopředseda pražské ODS Vojtěch Kos.

V hlavním městě se nyní konaly jen volby do Senátu. Při volbách do magistrátu před dvěma lety tu Spolu vyhrálo a ODS drží post primátora, rovněž ve sněmovních volbách byla koalice úspěšná. Nynější výsledky z krajů ale naznačily, že by se to nemuselo opakovat.

„ANO získalo jednu třetinu hlasů a náš výsledek je důležitým signálem od lidí, že se jim situace nepozdává. Jet jen kampaň ‚Antibabiš‘ je málo,“ poznamenal Kos.

Buchtík: Babiš si už musí vybrat, zda jít po voličích SPD, nebo ke středu

Krajské volby

V pondělí téma řešila i ODS v Moravskoslezském kraji, tedy regionu, z nějž pochází i druhý muž strany – ministr financí Zbyněk Stanjura. Místní občanští demokraté v rámci partaje patřili k těm, kteří vznik Spolu významně podporovali již od samého počátku a jejichž krajská kandidátka s TOP 09 před čtyřmi roky byla jedním z pilotních projektů, který měl dokázat, že spojování na pravici má smysl. Jenže krajské volby tu pro koalici nedopadly dobře.

Hnutí ANO tu získalo 47 procent a k vládě v kraji nikoho nepotřebuje, koalice Spolu brala jen 13,7 procenta a skončila třetí. Přeskočili ji i Starostové, v čele s někdejším hejtmanem za ANO Ivo Vondrákem, kteří z nuly vyskočili na 11 mandátů.

„Podle čísel, která jsem zatím viděl, voličů vládní koalice přišlo více než v eurovolbách, ale nepřišli volit Spolu. My si teď musíme říci, jestli to bylo kvůli ODS, lidovcům, TOP 09 nebo vedení kampaně,“ uvedl pro Novinky předseda senátorů ODS Zdeněk Nytra.

On sám – jakkoli byl zklamaný z volebního výsledku – ale prý zatím Spolu nezavrhuje. „Víme, že některé hlasy by propadly do kanálu,“ podotkl.

Zděšení z volebních výsledků se tu promítlo do usnesení přijatého regionální radou, že mají zástupci moravskoslezské ODS ve vrcholných orgánech strany navrhnout uspořádání ideové konference nebo programového kongresu.

„Nejde o volební kongres,“ zdůraznil Nytra. Straníci si prý hlavně potřebují vyříkat, co je příčinou aktuálního neúspěchu.

Lidé na náměstích po nás chtějí slib, že s ODS nikdy, odráží pirátské argumenty Schillerová

Domácí

Vytáhli lidovce a TOP 09

Zklamání nezastírají ale ani v Libereckém kraji, kde se ODS ke koalici Spolu odhodlala až se svým novým – v loňské roce zvoleným – vedením.

Při podpisu koaliční smlouvy pro krajské volby tvrdila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová novinářům, že Spolu na severu Čech má ambice porazit tamního favorita Martina Půtu (SLK). Jenže Půta nakonec volby vyhrál, a to počtvrté, zatímco koalice Spolu skončila třetí se ztrátou dvou zastupitelů pro ODS oproti předchozímu volebnímu období. Nyní má tři. Do krajského zastupitelstva se na společné kandidátce probojovala jedna lidovkyně a jeden „topák“. Lidovci předtím usedli v libereckém zastupitelstvu naposledy v roce 2000, tehdy také jen díky koaliční kandidátce, konkrétně Čtyřkoalice.

„Voliči nepřišli,“ vysvětloval propad lídr kandidátky Spolu Edvard Kožušník (ODS). I libereckou ODS čeká „vyříkávání si“ výsledků, bude to ale až po druhém kole senátních voleb, které skončí v sobotu.

I v Plzeňském kraji, odkud je třeba ministr kultury Martin Baxa, mluví ODS o propadáku, spolu s TOP 09 tu získala 16,5 procenta. A ozývá se volání po změnách.

Pustit se do nich chce i člen vedení ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko. Ten prý zatím mlčel z obavy, aby ho někdo nenařkl, že to ODS kazí – v minulosti si kvůli neformálnímu vlivu na plzeňskou ODS vysloužil nálepku „kmotr“. „Vymlouvat se na moje jméno je strašně jednoduché,“ podotkl.

„Na regionální radě jsem řekl, že jsme se odnaučili říkat věci tak, jak se říkat mají. Já sám se to znova učím,“ řekl Novinkám.

„Musíme se vrátit ke své pravicovosti. Leží zde hlasy, všichni o nich vědí, jen pro to musíme něco udělat,“ dodal Jurečko.

Hejtman Kuba: Politika „Antibabiš“ je nesmysl

Volby

Výběr článků

Načítám