Hlavní obsah

ODS se bojí růstu STAN. Může vysát Piráty a po volbách získat větší klub

Z propadu Pirátů těží hnutí Starostové. Kromě toho, že po nich ve vládě převzali ministerstvo pro místní rozvoj, sbírají i jejich voliče. Vrásky to dělá zejména ODS, kterou v průzkumech Starostové dohánějí. Zachránit ji přitom nemusí ani předvolební koalice Spolu, kterou tvoří s TOP 09 i KDU-ČSL. STAN má totiž stále šanci získat ve volbách v roce 2025 větší poslanecký klub.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Premiér a předseda ODS Petr Fiala a ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan

Článek

„Starostové nám tu rostou jako konkurent. Myslím si, že pro ODS a koalici Spolu to musí být varování, protože pokud voliči ztratí důvěru v Piráty, mohou začít volit Starosty,“ prohlásil místopředseda Sněmovny a člen výkonné rady ODS Jan Skopeček v rozhovoru pro Echo 24.

Průzkum agentury Median, který byl zveřejněný 15. října, dává šance na zisk ve sněmovních volbách ODS a hnutí STAN vyrovnané. ODS by podle něj měla 11,5 procenta voličů, STAN 11 procent. Piráty by podle něj volilo asi 8,5 procenta lidí.

Volby by vyhrálo ANO, Piráti a SPD ztrácejí

Parlamentní volby

Jen o něco větší rozestup mezi stranami ukázal průzkum agentury STEM, zveřejněný 20. října. ODS přiřkl 14,2 procenta a hnutí STAN 10,6 procenta. Piráti už v něm zaznamenali jasný pokles, do Sněmovny by se dostali těsně s 5,9 procenta voličů.

Oba průzkumy pak těžce favorizují hnutí ANO, které by získalo 33, případně 32 procent.

ODS nicméně do voleb sama nechce. 28. října podepíše memorandum s TOP 09 a lidovci o tom, že do sněmovních voleb půjdou opět v koalici Spolu. V posledních volbách do Sněmovny v roce 2021 je donesla k vítězství a zisku téměř 28 procent voličů.

Souboj o počet poslanců

Stávající průzkumy však podle ředitele STEM Martina Buchtíka naznačují, že by si Spolu mohla sáhnout zhruba na 22 procent voličů. Po následném rozdělení mandátů ve Sněmovně mezi ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by se lehce mohlo stát, že by hnutí STAN, které bude kandidovat samostatně, mohlo získat větší poslanecký klub, a nakonec tak i silnější hlas v dolní komoře než dosud největší vládní strana ODS. Už nyní mají počty poslanců takřka vyrovnané - ODS jich má 35, STAN 33.

I tak se však podle šéfa senátorského klubu ODS a člena její výkonné rady Zdeňka Nytry koalice Spolu občanským demokratům vyplatí. „STAN není pro ODS nepřítel, ale je to soupeř. Je otázka, co se do voleb za ten rok stane. STAN umí přitáhnout voliče, u nás v Moravskoslezském kraji mu pomohlo, že se spojili s bývalým hejtmanem Ivo Vondrákem. Je i na nás, abychom přitáhli nové osobnosti,“ řekl Novinkám.

K hnutí jdou voliči Pirátů

Velký vliv na volby bude mít, jak se zachovají voliči Pirátů, kteří v říjnu opustili vládní kabinet. „Růst Starostů je daný i poklesem Pirátů. Přichylují se k nim především mladí lidé. Ale jinak je růst STAN po krajských nebo obecních volbách častý jev. Je to dané tím, že je hnutí během kampaně víc vidět, je v regionech usídlené,“ řekl Novinkám Buchtík.

Rozhodnuto. Do voleb půjde Spolu

Domácí

Starostové ohrožují ODS v momentě, kdy by začali být vnímáni jako hlavní vyzyvatel ANO a Andreje Babiše. „Je tu část voličů, pro které je totiž přípustná ODS i STAN, a to hlavní pro ně je, aby u moci nebyl Andrej Babiš,“ poznamenal šéf STEM.

Přesuny voličů od opozičních stran ke stranám vládní koalice a Pirátům a naopak podle Buchtíka neprobíhají.

„STAN je vnímané jako velká konkurence a lze to pozorovat i v tom, že se na Starosty velmi často zaměřuje antikampaň,“ dodal Buchtík. STAN se prý stále připomíná korupční kauza „Dozimetr“, cílem ostré kritiky pak byla jeho evropské lídryně Danuše Nerudová. Antikampaň pak podle něj byla velmi patrná i ve sněmovních volbách v roce 2021, kdy se sice terčem stali Piráti, vliv to však mělo na váhající voliče STAN, kterým koalice s nimi vadila.

„Voliči STAN jsou na antikampaň citlivější,“ poznamenal Buchtík. Starostům totiž chybí pevné voličské jádro, o které se naopak dokáže často opírat ODS i ANO.

STAN mohlo předběhnout Spolu už v červnu

Voličský potenciál může mít však STAN nakonec větší než Spolu. Ukázalo se to v květnovém průzkumu před volbami do Evropského parlamentu. Agentura Kantar ve spolupráci s Data Collect v něm zjistila, že STAN dohnal hnutí ANO, obě strany měly shodně šanci oslovit až 27,5 procenta voličů. Koalice Spolu skončila v tomto průzkumu třetí s 26 procenty. Volby však nakonec skončily jinak - ANO získalo sedm mandátů europoslanců, Spolu šest a STAN jen dva.

V ODS proto řeší, co v posledním roce udělat, aby roli hlavního soupeře ANO udržela. „Nejen v souvislosti s parlamentními volbami v příštím roce jsou nutné změny k efektivnímu naplňování slibů daných voličům. A to i v případě koaliční spolupráce, kde je ODS nejsilnějším z partnerů, a proto by měla při jejím vedení svou roli ve větší míře uplatňovat,“ poznamenal staronový senátor a člen širšího vedení ODS Martin Červíček.

Hejtman Kuba: Politika „Antibabiš“ je nesmysl

Volby

Související články

ODS neví, co s Kubou

Zatímco v KDU-ČSL může Jana Grolicha vítězství na jižní Moravě vynést až na post předsedy strany, v ODS si s nebývalým úspěchem Martina Kuby v jižních Čechách...

Výběr článků

Načítám