Hlavní obsah

ODS porušila svůj program za silné portfolio v Komisi, míní neúspěšný pirátský adept na eurokomisaře Kolaja

Nominace ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) do Evropské komise za sebou nechala poražené ambice europoslankyně Danuše Nerudové (STAN) a bývalého europoslance Marcela Kolaji (Piráti). Předpokládá, že ODS chce silné portfolio získat za to, že její poslanci podpořili Ursulu von der Leyenovou do čela Komise, ačkoli tím porušili svůj program.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marcel Kolaja

Článek

„Vláda měla na stole tři jména k výběru. Vzhledem k tomu, že Evropským parlamentem schválená předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová žádá o nominaci muže a ženy, je bez ohledu na konkrétní jména postup zvolený vládou přinejmenším podivný. Nominací jediné osoby se totiž připravuje o strategickou výhodu pro vyjednávání o portfoliu,“ napsal Novinkám Kolaja.

STAN i Piráti prosazovali, aby vláda von der Leyenové vyhověla a navrhla dvě jména - jednoho muže a jednu ženu. STAN přišel s nominací Síkely a Nerudové, Piráti chtěli jméno Nerudové doplnit o Kolaju. Ostatní ministři z ODS, TOP 09 a lidovců je však přehlasovali a navrhli pouze Síkelu.

Muže a ženu? Leyenovou zatím státy s nominací eurokomisařů ignorují. Včetně Česka

Domácí

„Podpořili jsme s Piráty také variantu představení předsedkyni Komise více kandidátů i s ohledem na dohodu o nominující koalici z voleb 2021 Pirátů a STAN,“ napsal Novinkám šéf Pirátů ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Kolaja postup ODS na vládě dává do souvislosti s nedávným hlasováním o šéfce Evropské komise. Připomněl, že europoslanci ODS Veronika Vrecionová a Ondřej Krutílek se k volbě von der Leyenové přihlásili, ačkoliv je velkou zastánkyní Green Dealu a jeho rozšíření, což přitom ODS kritizuje a na kritice stavěla i svůj předvolební program.

„Otázkou je, jestli toto porušení programových závazků vůči voličům ze strany ODS bude na získání silného ekonomického portfolia stačit,“ dodal Kolaja.

Vrecionová Kolajovy spekulace odmítla. „Chápu, že je pan Kolaja rozmrzelý z toho, že se nestane eurokomisařem, ale důvody, proč jsem podpořila Ursulu von der Leyenovou, jsem veřejně vysvětlila. Nevidím jiného kandidáta, který by byl schopen pracovat na zvýšení konkurenceschopnosti a také bezpečnosti Evropské unie. To jsou programové priority, které s Ursulou sdílíme. Vyjednávání o portfoliu je v gesci vlády, nikoliv europoslanců,“ napsala Novinkám.

Nerudová: Pokud bude třeba, jsem připravena

Nerudová, která stejně jako Kolaja na vládě neuspěla, prý drží Síkelovi palce. „Na mém závazku být aktivní a pracovat na prosazování zájmů naší země v Evropě se včerejším rozhodnutím nic nemění. Využiji k tomu svůj mandát i pozici v rozpočtovém výboru. Česko musí hrát v Evropě první ligu,“ sdělila Novinkám.

Vyjednat silné portfolio je podle Nerudové především na premiérovi Petru Fialovi (ODS). „Věřím, že má promyšleno, jak k tomu dojít, a plně ho v tom podporuji,“ poznamenala.

Spekulovat o případném neúspěchu Síkely, na kterého musí kromě von der Leyenové kývnout také příslušné evropské výbory a Evropský parlament, není podle Nerudové na místě.

„Pokud by v budoucnu vznikla potřeba vyslat dalšího kandidáta, jsem i nadále připravena v souladu s návrhem STAN, nicméně tuto debatu považuji nyní za zcela hypotetickou,“ poznamenala.

V Evropské komisi sedí celkem 27 komisařů, včetně předsedkyně. Ta přiděluje politická portfolia kandidátům na komisaře, z nichž každý zastupuje jednu zemi EU. Komisaři konají svou práci nezávisle na vládě členské země, z nichž pocházejí.

Rakušan o eurokomisaři: Přehlasovali nás, chtěli jsme dvě jména

Domácí

Související články

Vláda nominovala Síkelu na eurokomisaře

Vláda nominovala ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) na post eurokomisaře. Po jednání kabinetu se řekl premiér Petr Fiala. Rozhodnutí bylo...

Výběr článků

Načítám