Hlavní obsah

ODS neví, co s Kubou

Zatímco v KDU-ČSL může Jana Grolicha vítězství na jižní Moravě vynést až na post předsedy strany, v ODS si s nebývalým úspěchem Martina Kuby v jižních Čechách nevědí rady. Kuba, který vyhrál krajské volby s 47,5 procenta voličů, vedení strany otevřeně kritizuje. Od poslanců i senátorů přitom zní názor, že by mohl straně pomoci.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Jihočeský hejtman Martin Kuba. Volební štáb ODS po skončení krajských voleb a prvního kola voleb do Senátu, 21. září 2024, České Budějovice

Článek

„Když má někdo takový úspěch, bylo by správné to využít. V tomto směru doufám, že se to podaří. Ale jakým způsobem, to nechci říct, měli bychom to probrat uvnitř ODS,“ řekl na adresu Kuby Novinkám předseda Senátu Miloš Vystrčil.

V ODS si prý uvědomují, že Martin Kuba je významná osobnost. Podle Vystrčila má vliv na situaci uvnitř strany už nyní, ať už jako hejtman, předseda jihočeské organizace, nebo člen výkonné rady. „Máme regionální sněmy, kongresy, uvidí se, jak se tam projeví jeho podpora v rámci členské základny,“ poznamenal Vystrčil.

Ze strany Fialy zatím žádná nabídka směrem ke Kubovi podle informací Novinek nepřišla. Ačkoliv ODS se svou značkou vyhrála pouze v Kubově kraji a v koalici Spolu na Grolichově (KDU-ČSL) jižní Moravě, Fiala tvrdí, že sám ví, jak stranu zase zvednout. „Mám jasnou představu, co musíme udělat pro to, abychom přesvědčili voliče, že plníme naše sliby a pracujeme pro ně,“ napsal na sociální síť X.

Hejtman Kuba: Politika „Antibabiš“ je nesmysl

Volby

Ve straně je Kuba pokládán za pragmatika, který by se v případě potřeby dokázal domluvit na vládě i s hnutím ANO. Zároveň ho vnímají jako konkurenci pro Petra Fialu.

Poslanec a prachatický starosta Jan Bauer Kubovo rozhodnutí držet se zatím od pražské politiky dál, respektuje. „Ale je pravda, že straně by se šikovní lidé, navíc lidé, kteří mají silný mandát a dobré volební výsledky, hodili, měli by se zapojovat i do celostátní politiky,“ myslí si.

Ať si řekne, vybízí Decroix

Místopředsedkyně strany Eva Decroix nechtěla o tom, že by vedení ODS mohlo Kubu zapojit do přípravy sněmovní kampaně v příštím roce, vůbec hovořit. Míní, že pokud by Kuba chtěl, může přijít sám a o práci pro stranu požádat.

„To je snad rozhodnutí těch jednotlivých lidí, ne? V rámci demokracie to funguje tak, že když člověk chce, může někam kandidovat a buď získat podporu, nebo ji nezískat,“ řekla Novinkám.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda na otázku, zda by strana měla Kubu víc zapojit, neodpověděl.

Podle poslankyně Renáty Zajíčkové hlavním důvodem, proč strana Kubu nezapojí víc, je on sám. „Je to především on, kdo o celostátní politiku nestojí,“ míní.

Volební paradox. Z vládního tábora uspěli lídři, kteří se od něj distancovali

Krajské volby

S centrálou se dlouhodobě rozchází

Po volbách Kuba prohlásil, že chce pracovat především pro kraj, kde pohodlně sestaví jednobarevnou radu. „Mám delší dobu pocit, že se s centrálou ODS dlouhodobě rozcházím v tom, jak politiku vidíme. Já jsem nekandidoval proto, abych Praze něco dokázal. Já jsem kandidoval proto, že chci pracovat pro Jihočeský kraj,“ řekl Novinkám v sobotu po volbách.

Nevyloučil, že svůj postoj může v budoucnosti změnit. Na otázku, zda by mohl kandidovat na předsedu strany proti Fialovi, odpověděl: „V tuto chvíli o tom neuvažuji.“

Bývalý europoslanec Jan Zahradil, který pohlíží na angažmá ODS v koalici Spolu stejně jako Kuba, očekává první změny ve straně na jaře v roce 2025, kdy bude muset vzniknout strategie pro volby do Sněmovny.

„Pokud se nic nezmění, nemíním tomu dál dělat křoví. Martin Kuba zazářil a je zcela v jeho rukou, jakou budoucí cestu zvolí,“ dodal.

Zahradilův recept pro ODS: Zrušit Spolu, neštítit se ANO a mluvit s Turkem

PoliTalk

Výběr článků

Načítám