Hlavní obsah

Odříznutou Višňovou ohrožuje prasklý strom. Kdyby spadnul, stane se z něj špunt

Dramatická situace se v sobotu odehrává ve Vísce, části Višňové na Frýdlantsku, kde uprostřed rozvodněné Smědé praskl pod náporem proudu strom a hrozí zřícením. Pokud by spadl do řeky, ucpal by odtok řeky pod mostem a voda by se rozlila mezi domy.

Hasiči zasahují v odříznuté VišňovéVideo: Blanka Freiwilligová, Novinky

Článek

Dokud strom nacházející se asi dva metry od mostu stojí, nelze s ním podle hasičů nic udělat. V prudkém proudu se k němu nedostanou ani lidé, ani technika. Muselo by se zasáhnout až v okamžiku, kdy by padl. V té chvíli by se z něj ale stala zátka, která by zamezila odtoku vody pod mostem, přes nějž by se řeka převalila, popsal Novinkám velitel Sdružení dobrovolných hasičů Višňová Bohumil Pichoň.

Jsme odříznuti od zbytku světa, hlásí Višňová na Frýdlantsku

Domácí

Pokud by strom ucpal koryto, hlavní tok se rozlije kolem mostu a začal by ohrožovat nejen silnice, ale i domy. Zatím se voda do domů nedostala, je na silnicích, loukách a zahradách.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Prasklý strom, jehož pád může zkomplikovat situaci ve Višňové.

Višňová je odříznutá od zbytku Frýdlantska. Voda z rozvodněné Smědé zaplavila silnice a dopravu zajišťuje evakuační tatra hasičů. „V současné chvíli jsme odříznutí od zbytku světa. Uzavřené jsou obě komunikace z Předlánc do Višňové, silnice z Poustky do Minkovic a také z Minkovic do Vísky,“ řekl ČTK v sobotu ráno starosta Michal Scheidl.

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

V Českém Těšíně a Krnově vyhlásili evakuaci

Počasí

Výběr článků

Načítám