Hlavní obsah

Odpůrci Spolu nemají na sjezdu šanci, zní z KDU-ČSL. Strana přitom ztrácí podporu

Ať bude novým předsedou KDU-ČSL kdokoli, koalici Spolu to nejspíš neovlivní, zní od lidovců. Hlasy, které volají po konci partnerství s ODS a TOP 09, jsou ve straně v menšině, přestože v době jeho trvání lidovci spadli z hraniční pětiprocentní podpory voličů na polovinu. Jenže odmítnout koalici Spolu je pro ně teď jako nepřijmout poslední vstupenku do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Novinky

Tisková konference po jednání KDU-ČSL. Na snímku ministr životního prostředí Petr Hladík, předseda Marian Jurečka, ministr zemědělství Marek Výborný

Článek

Ze všech případných adeptů na křeslo předsedy se proti účasti v koalici Spolu vyjadřoval jen senátor Jiří Čunek, který kandiduje na hejtmana ve Zlínském kraji a svůj případný boj o místo šéfa KDU-ČSL na sjezdu 18. a 19. října zváží podle volebního výsledku. Ani on se však zatím neodváží vyzývat kolegy k odchodu.

„Po volbách, podle toho, jak dopadnou, se budu věnovat sjezdu. Víc teď neřeknu,“ sdělil Novinkám.

„V tuto chvíli to cítím tak, že všechno je otevřené. Nechci spekulovat, co všechno budeme na sjezdu řešit, ale všechno je možné, a uvidíme. Teď to nemá cenu vůbec řešit, protože to vyvolává vlny diskuzí, které jsou v tuto chvíli irelevantní. Uspět mohou jen úspěšní,“ řekl Čunek.

Díru v lodi jsme ještě nenašli. Lidovci řeší, jak se odrazit ode dna

Domácí

Jeho kolega z Jihomoravského kraje hejtman Jiří Grolich to vidí naprosto jinak. V kraji vede kandidátku Spolu jako jednička. Straně podle něj nepomůže odklon od ODS a TOP 09, ale spíš vnitřní změna. Sám však opakuje, že i on se může o post šéfa strany ucházet pouze v případě, že bude v krajských volbách úspěšný.

A se stejným odkladem se hodlají ke svým ambicím vyjádřit i ministři zemědělství Marek Výborný nebo životního prostředí Petr Hladík. Jasně neodmítl opětovnou kandidaturu ani stávající předseda a ministr práce Marian Jurečka. Všichni tři jsou jasnými zastánci pokračování Spolu.

Místopředseda lidovců a Sněmovny Jan Bartošek absolutně nepředpokládá, že by personální změny mohly na partnerství s ODS a TOP 09 neblaze dopadnout.

„Koalice Spolu je jediným subjektem, který dokáže porazit Andreje Babiše (ANO) a zabránit posilování extremismu v Česku. Na tom panuje jednoznačná shoda i v širším vedení KDU-ČSL. Proto případná změna vedení s největší pravděpodobností neohrozí fungování koalice Spolu,“ poznamenal.

Lidovci už hledají náhradu za Jurečku

Domácí

Hlasy proti Spolu? Marginální

Jeho slova potvrdil i poslanec a bývalý předseda strany Pavel Bělobrádek. „Jsou hlasy, které volají po konci koalice Spolu, ale jsou velmi marginální. Drtivá většina lidí, se kterými jsem v kontaktu, je přesvědčena, že koalice Spolu má smysl. Jde o to, jak se budou vyjednávat konkrétní věci,“ řekl Novinkám.

Podle Bělobrádka mají lidovci ještě na rozhodnutí čas, nemusí tedy padnout už letos v říjnu. Stačí, když bude jasno zhruba tři čtvrtě roku před volbami, tedy zhruba na začátku roku 2025.

O pokračování v koalici může hlasovat nejen sjezd, ale i celostátní konference nebo celostátní výbor. „Máme tři orgány, které se k tomu vyjadřují. V rámci diskuze to budeme řešit i na sjezdu, diskuze je otevřená, může se diskutovat o čemkoli,“ poznamenal Bělobrádek.

Lidovci v posledních letech, kdy jsou v koalici Spolu s ODS a TOP 09, ztratili skoro polovinu voličů. Ještě v roce 2020 se v průzkumech pohybovali okolo pěti procent, nyní spadli na polovinu. Někteří experti to dávají za vinu tomu, že se program KDU-ČSL údajně ztratil za agendou ODS.

ANO má největší volební potenciál ve všech krajích, vyplývá z průzkumu

Krajské volby

Podle politologa Otty Eibla však ani pokles voličů není důvodem, aby se odhodlali k odchodu z předvolební koalice a snížili tím možnost získat posty ve Sněmovně. „Riziko, že vypadnou ze Sněmovny a přijdou o příspěvky za poslance, je pro jakoukoli stranu nepříjemný výpadek ve financování,“ tvrdil Novinkám.

Nové vedení by navíc mohlo straně vrátit atraktivitu. „S každým předsedou byla strana jinak líbivá. Jiná byla za vedení Cyrila Svobody, Marka Výborného nebo Mariana Jurečky. Nový předseda vyšle signál, jak se strana bude prezentovat,“ míní Eibl.

Právě i na předsedovi pak bude záležet, jaké podmínky v rámci koalice Spolu pro lidovce vyjedná, aby se jim podařilo do programu pro sněmovní volby v roce 2025 prosadit co nejvíce ze svého programu.

Sjezd kolegů bedlivě vyhlíží i TOP 09, která by se podle průzkumů bez značky Spolu rovněž do Sněmovny nedostala.

„Jsme v současnosti jediný politický subjekt, který má reálnou šanci porazit Andreje Babiše a jeho hnutí. Proto je naše spolupráce klíčová pro budoucnost české demokracie a jsem přesvědčena, že bude pokračovat bez ohledu na personální změny,“ dodala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

ODS, TOP 09 a lidovci by se podle něj mohli začít také zabývat otázkou, jestli má smysl, aby nadále byli třemi svébytnými entitami, zda by neměli začít pomalu přemýšlet o sloučení.

Jurečka může po eurovolbách začít v čele lidovců stříhat metr

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám