Článek
Jde o vyšlechtěné křížence, vůči plísním odolné sazenice, které potřebují mnohem méně chemie, což také způsobuje, že se do vinohradů nemusí tak často jezdit, přičemž půdě nízká frekvence techniky prospívá například v lepším zadržování vláhy.
Ovšem dosud málo známé názvy stejně jako za léta vyvinutý vztah k „tradičním evropským“ odrůdám způsobují, že do výsadby se zatím pouští především velké společnosti, což potvrdil i nejnovější průzkum Vinařské unie.
Odrůdy PIWI (z německého „pilzwiderstandsfähige Rebsorten) se v současnosti vyskytují na rozloze 890 hektarů. Je to však pouhých pět procent z celkové výměry vinohradů u nás, byť se množství těchto sazenic za posledních deset let zpětinásobilo.
„Vinohradnictví se potýká s delšími obdobími vysokých teplot, nižším úhrnem srážek a jejich nerovnoměrným rozložením. V této souvislosti je třeba změnit přístup k ošetřování půdy a hospodaření s vodou,“ vysvětluje Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.
„Cestou je například snížení počtu pojezdů mechanizace ve vinici v rámci ochrany proti houbovým chorobám, které způsobuje zhutnění půdy a zabraňuje vsakování vláhy. Do praxe se proto dostávají postupy regenerativního vinohradnictví ve vztahu k péči o půdu a také odolnější PIWI odrůdy,“ dodal.
„Udržitelnější způsob obhospodařování vinic je pro nás velkým tématem. Kromě PIWI odrůd, kterých letos vysadíme 11 hektarů, testujeme v některých vinohradech také přírodní preparáty jako náhradu chemické ochrany a probiotika,“ řekl Právu na viniční trati Kotel u Sedlece, kde výsadba probíhala, Libor Výleta, ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia sekt, která je v prosazování této odolné skupiny odrůd u nás nejdál.
Jak doplnil další vinohradník Pavel Moravčík, řada vinařů však stále zůstává u tradičních odrůd. Mimo jiné i proto, že nové názvy prostě lidé neznají. Výjimku tvoří Hibernal či Solaris, kterým se podařilo se na trhu prosadit.
„Chceme rovněž vyzkoušet vysadit tyto odolné odrůdy mezi odrůdy klasické, například mezi sazenice rýnského ryzlinku, a doufáme, že i to může způsobit větší odolnost těchto tradičních sazenic,“ dodal Pavel Moravčík.
„Zde vysázené vinohrady budou plodit hrozny zejména pro výrobu sektů, ale vzhledem k jejich vysokému výnosovému potenciálu předpokládáme do budoucna jejich větší využití i v produkci tichých vín,“ doplnil Libor Výleta.