Hlavní obsah

Odmítala syna nechat očkovat, krmila ho jen vegetariánsky. Zbavit rodičovské odpovědnosti, rozhodl soud

Brno

Odmítání očkování i školky, vegetariánská strava pro malé dítě, urážky otce, soudu, znalkyně, neplacení výživného, nezájem o dítě, psychické problémy, trestní stíhání. Ani souhrn těchto záležitostí nebyl podle ústeckého krajského soudu důvodem, proč matce byť jen dočasně pozastavit rodičovskou odpovědnost. Zasáhnout tak musel až Nejvyšší soud.

Foto: Nejvyšší soud

Budova Nejvyššího soudu ČR

Článek

O chlapce se poslední dobou po rozchodu fakticky staral už jen jeho otec poté, co nefungovala střídává péče ani další varianty styku syna s matkou. Okresní soud v Ústí nad Labem přistoupil k tomu, že matce dočasně pozastavil rodičovskou odpovědnost. To znamená, že bude mít veškerá práva na informace o synovi, ale nebude moci jakkoli zasahovat do péče o něj včetně výběru školy či zdravotních zákroků.

Soud k takovému kroku přistoupil poté, co matka odmítla psychiatrické vyšetření, přičemž ze stylu jejího života i komunikace s okolím podle soudu bylo zjevné, že není psychicky úplně v pořádku. „Je na matce, aby přehodnotila svůj postoj a vyhledala odbornou pomoc, kterou však odmítá; jinak by v její péči mohlo být ohroženo zdraví a život nezletilého,“ konstatoval soud.

Krajský soud zásah odmítl

Jenže odvolací krajský soud takový zásah odmítl přesto, že matka slovně napadala otce, soudkyni i znalkyni, za což byla nakonec i trestně stíhána, a navíc se o syna ani nezajímala.

„Matka se sice vůči nezletilému nechovala zcela korektně, ale její výpady směřovaly především vůči otci. Ani její alternativní postoje nemohou být důvodem pro pozastavení rodičovské odpovědnosti,“ rozhodl krajský soud.

Otec proti takovému verdiktu podal dovolání s tím, že to bude mít za následek to, že každé rozhodnutí, typicky výběr školy, bude muset být posvěceno soudem, což ho bude stát nemalé prostředky i čas. Navíc připomněl, že matka neplatí výživné. „Soud absurdně dovozuje, že pokud se matka o styk nezajímá, tak jí nemusí pozastavovat rodičovskou odpovědnost,“ napsal otec.

Matka se může polepšit

Senát Nejvyššího soudu v čele s Lubomírem Ptáčkem rozhodnutí krajského soudu smetl ze stolu a rozhodl, že v takové situaci je namístě rodičovskou odpovědnost omezit. „Matka důrazně odmítala povinná očkování nezletilého, nesouhlasila s nástupem do předškolního zařízení i s potřebou zajištění lékařské péče, podávala nezletilému pouze vegetariánskou stravu. Na nezletilého přenášela své emocionální rozlady, úzkosti a hněvivé postoje vůči otci,“ připomněli soudci.

Nejvyšší soud připomněl, že všichni zúčastnění se snažili, aby byl aspoň nějaký styk matky se synem zachován, ta ale všechny varianty postupně torpédovala. Senát také připomněl krajským soudcům, že to byl jejich soud, kdo matce ustanovil opatrovníka, protože kvůli jejímu duševnímu stavu nebyla schopna samostatně jednat před soudem.

Pokud se matčin stav podle Nejvyššího soudu zlepší, může se změnit i situace s pozastavením její rodičovské odpovědnosti.

Nejvyšší soud rozcupoval zprošťující verdikt za lži o zabíjení pacientů s covidem

Krimi

Výběr článků

Načítám