Hlavní obsah

Odbory jsou spokojené s Bekovými nároky na příští rozpočet

První jednání školské tripartity s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) o rozpočtu na příští rok odbory potěšilo. Podle místopředsedkyně školských odborů Markéty Seidlové ministr hodlá na vládě podpořit většinu jejich požadavků, a to na navýšení tarifů jak učitelů o deset procent, tak i ostatních zaměstnanců.

Foto: ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

A přestože přesná cifra nezazněla, podle jejich propočtů jde Bek na vládu s požadavkem navýšení rozpočtu na příští rok pro mateřské, základní a střední školy o 25 až 30 miliard korun.

„Ocenili jsme ministrovy požadavky na výši rozpočtu a jeho strukturu pro regionální školství, že by to zajistilo růst platů jak pro učitele, tak pro ostatní pedagogické pracovníky i ty nepedagogické,“ popsala Právu a Novinkám Seidlová.

Část peněz by měla jít na pokrytí nedostatečných kapacit základních a středních škol. Dále pak prý bude ministr žádat na vládě navýšení objemu na platy učitelů ve výši 9,6 miliardy, aby tak zajistil zákonnou valorizaci, která má pro příští rok odpovídat 1,3násobku průměrné mzdy z roku 2023. Celkové navýšení mezd by podle představ odborů mělo vyjít na 12 miliard.

Navýšení tarifů o deset procent by znamenalo, že by se podíl tarifní mzdy přiblížil 80 procentům celkového platu, jak slibuje i programové prohlášení vlády. Nyní je tarif na úrovni 70 procent. „A když se právě na toto ptala zástupkyně ministerstva financí, jestli s tím představitelé vedení škol souhlasí, tak všichni byli pro,“ podotkla Seidlová.

Další miliardu bude Bek potřebovat na školní psychology a speciální pedagogy, kteří byli dosud financováni z evropských fondů. „I s tím taky počítá,“ potvrdila Seidlová.

Kolem dětí poklízí školníci i kuchařky. Ředitelům chybí na platy

Domácí

Kromě toho měl odbory ubezpečit, že pro nepedagogy, tedy školníky, kuchařky, uklízečky, účetní, hospodářky či správce IT, bude požadovat alespoň takovou sumu, jaká jim náležela v minulém roce. Letošní rozpočet počítal se snížením jejich mzdy o dvě procenta, navíc ministerstvo financí odmítlo dodat peníze na 5000 neobsazených míst.

Podle Seidlové se Bek nebrání navýšení platů nepedagogů už od září s tím, že by se s tím resort dokázal vypořádat.

I na jednání tripartity s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) mělo podle odborářky v úterý zaznít, že by se tarifní tabulky nepedagogů mohly upravit ještě letos.

Podle Seidlové se chce Bek také na vládě domáhat navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. Podle některých zvěstí by se ale mohlo jednat i o 10 miliard.

Ministerstvo školství na dotaz Novinek nechtělo konkrétní čísla specifikovat s tím, že s nimi chce nejprve šéf resortu seznámit partnery v koalici.

Kde je slíbených 800 milionů na uklízečky? Školy je vyplácejí z mezd učitelů

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám