Hlavní obsah

Odbory chtějí alespoň 12 miliard navíc na platy učitelů i školníků

O deset procent navýšit tarifní část platů pedagogických i nepedagogických pracovníků a zvýšit speciální příplatky. To jsou základní požadavky školských odborů před jednáním vlády o rozpočtu pro příští rok. Dohromady se jedná o 12 miliard korun. Ministerstvo školství zatím o svých plánech pro jednání s vládou mlží. Odbory chtějí své požadavky představit na jednání školské tripartity v úterý.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík na snímku z 22. března 2024.

Článek

„Pan ministr odmítá hovořit o konkrétních částkách, dokud s nimi neseznámí své kolegy ve vládě. Ale je zřejmé, že navýšení rozpočtu školství musí být v řádu desítek miliard,“ řekla Novinkám mluvčí resortu Tereza Fojtová.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) už se nechal slyšet, že by bylo zapotřebí alespoň 30 miliard korun navíc, podle některých informací by se mělo jednat o 40 miliard korun.

Šéf školských odborů František Dobšík Novinkám řekl, že základní parametry už s Bekem projednal a zatím si neodporují.

Šéf školských odborů: Výpověď bez udání důvodu je projevem rozdělené společnosti

Ekonomika

„Říkal, že už by nechtěl zažít to, co při jednání o rozpočtu na letošní rok. My taky ne,“ zavzpomínal Dobšík na nekonečné tahanice o nutné zajištění chodu škol.

Podle Dobšíka jen na splnění zákonného nároku na platy učitelů bude zapotřebí 9,6 miliardy, aby objem financí na jejich výdělky činily 130 procent průměrné mzdy z roku 2023. Ta činila 43 341 korun. Učitelům by se tak měla mzda navýšit v průměru na 56 343 hrubého.

Podle Dobšíka by desetiprocentní navýšení učitelských tarifů vyšlo na zhruba sedm miliard. A protože ve stejné tabulce jsou i další pedagogičtí pracovníci jako třeba asistenti, vychovatelky, ale i třeba školní psychologové a speciální pedagogové, navýšení by se týkalo i jich, přestože tato skupina nárok na pravidelnou valorizaci nemá.

Za třídnictví až pět tisíc

Desetiprocentní růst tarifů by se měl podle odborů týkat také nepedagogických pracovníků, jako jsou školníci, kuchařky, uklízečky, účetní, školní hospodářky či správci IT.

„Samozřejmě navýšení o 15 procent by bylo ideální, ale na druhou stranu nechceme vířit spekulace, že chceme roztáčet inflační spirálu. Ta inflace byla opravdu drtivá, reálné platy klesly, ale v případě školství by těch 10 procent na tarifech prostě spirálu roztočit nemělo,“ míní Dobšík.

Se vzestupem tarifů souhlasí i ředitelé škol. „Bylo by to vhodné, protože k poklesu reálných platů došlo,“ řekl Novinkám šéf Unie školských asociací Jiří Zajíček.

Přibylo 7800 učitelů. Ministerstvo začíná brzdit

Domácí

V současnosti tarify činí kolem 70 procent celkové mzdy učitelů, ale podle programového prohlášení by měly činit 80 procent, na čemž byla i obecná odborná shoda.

„Rádi bychom se k tomuto poměru vrátili. Nadtarify jsou zajímavé, ale teď je třeba zvýšit složky v tarifech, protože k tomu posledních pár let nedošlo,“ potvrdil.

Odbory mají podporu i u prezidenta Asociace ředitelů ZŠ Luboše Zajíce. „V každém případě by bylo dobře, kdyby to navýšení opravdu šlo do tarifů, protože tarif je tarif,“ řekl Novinkám.

Odbory zároveň chtějí navýšit některé typy příplatků, které zamrzly už před mnoha lety. Například příplatek za třídnictví nyní činí 1500 až 3000 korun a měly by se prý navýšit na 2500 až 5000 Kč. Za práci s postiženými dětmi náleží dnes příplatek 750 až 2500 korun a navýšit by jej chtěly odbory na 2000 až 4000 korun.

Pedagogům vzrostly platy o 1663 korun. Cíle vlády se vzdalují

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám