Hlavní obsah

Od praktiků jsme protest nečekali. Krok lékařů ministerstvo i pojišťovny překvapil

Rázný krok praktických lékařů, kteří pohrozili zavřením ordinací na dva dny kvůli nedostatku peněz v příštím roce, překvapil zástupce ministerstva zdravotnictví i Všeobecné zdravotní pojišťovny, s níž má smlouvu většina praktiků. I když není úhradová vyhláška tak štědrá jako v minulých letech, zas tak špatně na tom podle nich praktici nebudou. Věří proto, že nakonec od protestu ustoupí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek

Článek

„Vnímáme to jako výzvu k jednání. Překvapil mě krok vedoucí k protestu,“ uvedl ředitel VZP Kabátek.

Opakovaně se podle něj dokázali s praktickými lékaři na racionálním výsledku dohodnout. Zubaři, gynekologové i praktici jsou podle něj základními kameny systému.

„Pevně doufám, že bude protest zažehnán, je to moje priorita,“ doplnil Kabátek, který zastupuje největší tuzemskou zdravotní pojišťovnu, pod kterou spadá přes 6 milionů obyvatel.

Naštvaní praktičtí lékaři chystají protest. Sedm tisíc ordinací hrozí uzavřením na dva dny

Domácí

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka Novinkám řekl, že na 29. a 30. října hodlají demonstrativně uzavřít své ordinace, pokud ministerstvo úhrady potřebné na zajištění dostupné péče nenavýší. Za posledních pět let, jak uvedl, zaniklo 400 ordinací praktiků bez náhrady. Navržené financování podle něj stav nezlepší.

„Je to pravděpodobně nepochopení. Nás ten protest také překvapil a vnímáme to jako počátek vyjednávání o individuálních smlouvách se zdravotními pojišťovnami,“ řekl k tomu ředitel Odboru regulace cen a úhrad Tomáš Troch.

Praktičtí lékaři jsou podle něj stále preferovanou oblastí. Připomněl, že peníze navíc získávají ordinace od pojišťoven formou bonusů i formou individuálních dohod, pokud jsou v lokalitě, kde je péče hůř dostupná. Příští rok to má být například za týmové praxe, které mají pomoci zvýšit dostupnost primární péče. O to praktici dlouhodobě usilovali.

Troch také odmítl tvrzení praktiků, že jsou protežovány nemocnice. Jejich platby podle něj porostou jen o jedno procento, praktičtí lékaři jsou na tom lépe.

Skutečný růst úhrad praktiků podle Kabátka nebude o 2,8 procenta, jak vyplývá z návrhu vyhlášky, ale se započtením bonusů asi o 3,5 procenta, což je víc než průměr pro veškerou zdravotní péči. Ten činí 3,3 procenta, byť ministerstvo namítá, že ve skutečnosti bude nižší, něco málo přes jedno procento, když se od toho oprostí platby za specializovanou léčbu v centrech.

Kabátek doplnil, že počítají s bonusy pro lékaře - včetně praktiků - i v příštím roce. Byť některé z těch stávajících se škrtnou, což se praktikům i ambulantním specialistům nelíbí.

Z vyjádření zástupců ministerstva se nicméně zdá, že se vyhovět požadavku praktiků na upravení vyhlášky zatím nechystají. A to i přesto, že by mohly na dva dny zavřít tisíce ordinací. V Česku pracuje přibližně sedm tisíc praktických lékařů.

Nemocnice dají vyhlášku k soudu

Silně proti navrženým platbám za péči jsou i menší nemocnice, které chtějí poslat ministerský návrh k Ústavnímu soudu, pokud nedojde ke změně.

Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba se resort s argumenty Asociace českých a moravských nemocnic neztotožňuje, návrh vyhlášky ale není definitivní.

Nemocnicím vadí například to, bude paušální úhrada za neplánovanou péči na interních, dětských či neurologických odděleních asi 60 tisíc korun, což podle nich tvoří 71 procent průměrných nákladů. Vadí jim i nerovnost v platbách za stejné výkony mezi nemocnicemi nebo tlak na centralizace některých operací.

Konečné znění vyhlášky musí ministerstvo předložit koncem října. Vláda se zavázala usnesením, že musí být hospodaření zdravotních pojišťoven příští rok vyrovnané, nikoliv deficitní jako to bylo dosud. Proto nerostou platby za péči tak výrazně jako v minulých letech.

Konec jednání. Naštvaný Válek nepřistoupil na požadavky lékařů

Domácí

Výběr článků

Načítám